10 fakta du antagligen inte visste om Zimbabwe

Zimbabwe – officiellt Republiken Zimbabwe – och tidigare känt som Sydrhodesia och Rhodesia, är en kustlös stat i södra Afrika som gränsar till Botswana, Moçambique, Sydafrika och Zambia. Här är tio fakta som du bör känna till om landet som är känt för sina djursafaris!

01Betyder stenhus…
Namnet Zimbabwe är härlett från ”dzimba dzemabwe”, vilket på språket shona betyder ”stenhus”. Detta landsnamn, som har använts sedan år 1980, är en hyllning till stenstaden Stora Zimbabwe, där Monomotaparikets huvudstad var belägen.

02Missa inte de spektakulära Victoriafallen…
Victoriafallen (se bild nedanför) är en av världens största och mest spektakulära vattenfall. Det ligger benäget i Zimbabwes nordvästra del, på Zambezi-floden.

03Var förr täckt av skog…
Stora delar av Zimbabwe var en gång täckt av skogar med ett riktigt stort djurrike. Hwange National Park i Zimbabwe har fler djur och en större mängd arter än någon annan nationalpark i landet, och mer än 400 fågelarter. Det ligger mellan Bulawayo och Victoriafallen.

04

Välutbildade…
Landet i fråga har den högsta läskunnigheten i Afrika. Drygt 90% av befolkningen i Zimbabwe är läskunniga, vilket är en markant högre siffra än grannländerna.

058 olika valutor…
Zimbabwe är det enda landet i världen som har hela åtta officiella valutor. De är amerikanska dollar, sydafrikanska rand, botswanska pula, brittiska pund, australiensiska dollar, kinesiska yuan, indiska rupier och japanska yenen. Det är häpnadsväckande att ingen av dessa valutor är exklusiva för Zimbabwe.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar