1
1 point

Dubai omfattar 3 900 km² till ytan och har cirka 2,5 miljoner invånare. Dubai har en öppnare hållning till utländska seder än flertalet av de andra platserna i Mellanöstern, och utbudet av nöje, underhållning och andra attraktioner är väldigt omfattande. Bland annat tillåter dess stad servering och inköp av alkohol som serveras på samtliga större hotell och kan även inhandlas i speciella spritbutiker och på flygplatsen. Ingen stad har vuxit fram lika fort som Dubai har gjort, och dess rikedomar går knappt att ens mäta. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om arabernas stolthet!

Plocka ut din lön i guld…

Det finns bankomater i staden där du kan få ut guldtackor istället för pengar. Det låter kort och gott som något man gör varje fredag.

Fyra års fängelse för världens minsta innehav…

En brittisk man dömdes till fyra års fängelse i Dubai efter att tullen hittat cannabis, som vägde mindre än ett korn av socker, i sulan på hans sko. Han blev dock senare benådad.

En polisstyrka som heter duga…

I Dubai kör man inte gamla bilar av märket Volvo eller Saab, minsann. Dubais polisflotta består nämligen av bland annat LamborghiniFerrari och Bentley. Detta för att de ska kunna köra ikapp fartdårar av andra snabba sportbilar.

Hårdsatsar på ny teknik…

Dubais ambition att vara en pionjär sträcker sig även till teknologi. Staden har testat autonoma flygtaxi-projekt i samarbete med företaget Volocopter. Dessa små helikopterliknande fordon har testats för att potentiellt erbjuda luftburna transporter över staden.

Här kan du åka skidor – mitt i ökenvärmen…

En annan intressant aspekt är Dubais ambition att skapa en inomhus skidanläggning mitt i öknen. Mall of the Emirates rymmer Ski Dubai, en konstgjord skidort där besökare kan åka skidor och snowboarda på riktigt snö, även när temperaturen utanför kan vara extremt varm.

Flygplatsen full av dyra bilar…

Efter den globala finanskrisen år 2008 var det många som lämnade sina exotiska lyxbilar på Dubais flygplats. Majoriteten av de kvarlämnade lyxbilarna var köpta på kredit, och när finanskrisen kom hade inte ägarna råd med avbetalningarna när det skedde arbetsnedskärningar hos var och vartannat företag. Det är nämligen förbjudet att gå bankrutt i Dubai, vilket leder till att många till slut istället lämnar.

Miljardprojekt på väg att sjunka…

En av Dubais mest kända byggnationer håller på att sjunka ner i vattnet – The World Islands (se bilden nedanför).

Miljötänk…

Dubais huvudsakliga inkomster har sedan länge varit dess olja. Men visste du att staden också är en storsatsare på solenergi?

Snacka om törstig golfbana…

Staden är som sagt belagd mitt i öknen. Men det har inte hindrat araberna från att bygga en gigantisk golfbana – som kräver hela 68 500 kubikmeter vatten – varje dag (!).

Här hittar du alla byggkranar…

Cirka 25% av världens alla byggkranar är i skrivande stund stationerade i Förenade Arabemiratens Dubai.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win