2
2 poäng

Judar har sedan religionens uppkomst varit förföljda och utsatta. Något vi alla associerar judendomen till är nazismen under andra världskriget, när Adolf Hitler ville utrota religionen helt och hållet. Trots att miljontals judar fick sätta livet till är religionen än idag väldigt utbredd och stor. Därför bjuder vi här på tio fakta som du antagligen inte visste om just judendomen!

Mycket firande att hålla koll på…

Inom judendomen firar man bara en huvudsaklig nyårsdag, Rosh Hashanah, som markerar det judiska årets början. Det finns dock olika tider för nyår inom den judiska kalendern beroende på olika aspekter, såsom det civila året, det religiösa året och det vegetabiliska året. Rosh Hashanah är den mest allmänt firade judiska nyårsdagen och markerar även inledningen på de högtidliga tio dagarna av omvändelse som avslutas med Yom Kippur, den stora försoningsdagen.

Judisk rabbi uppfann speed dejting…

Speed dejting”, som är omåttligt populärt i framför allt USA, utvecklades av en judisk rabbi redan under år 1999.

Marilyn Monroe konverterade till judendomen…

Marilyn Monroe konverterade till judendomen när hon gifte sig med författaren Arthur Miller år 1956. Miller var judisk, och Marilyn tog konverteringsprocessen på allvar. Även om deras äktenskap slutade i skilsmässa 1961, förblev Marilyn intresserad av judisk kultur och hade goda relationer med judiska vänner och kollegor under resten av sitt liv.

Avskydde sin egna religion…

Trots att han själv var jude hatade Karl Marx (på bilden nedan) judendomen. Han ska vid ett tillfälle sagt att gud är avundsjukans gud över Israel.

Erkänner sig felaktiga – om det kan bevisas…

Judendomen har sedan 1200-talet gått under filosofin att om religionen kan motbevisas vetenskapligt eller filosofiskt har religionen fel. Det vill säga att judendomen är en av de få religioner som erkänner sig felaktiga om den kan motbevisas.

Arbete ses nästan som heligt…

Att inom judendomen kunna erbjuda eller hitta någon ett jobb, så att individen blir självförsörjande, är den högsta formen av tjänst man kan göra för någon.

Star Trek tog hälsning från judendomen…

Den klassiska Vulcan-hälsningen som herr Spock gör i Star Trek (se bild nedanför) är egentligen tagen från den judiska tron, som präster förr använde vid välsignande.

Därför firar man bar mitzvah och bat mitzvah…

I judisk tradition är det vanligt att fira bar mitzvah för pojkar vid 13 års ålder och bat mitzvah för flickor vid 12. Under dessa ceremonier markerar unga människor sitt inträde i vuxenvärlden och sitt övertagande av religiösa plikter.

Somliga tror att den utvalde redan levt…

En liten del av judarna tror att ”den utvalde”, en rabbi, redan har levt och dog under år 1994. Enligt deras tro ska han ha varit en utsände från gud.

Hundratals nazister konverterade efter andra världskriget…

Minst 400 nazister från Tyskland har konverterat till judendomen och flyttat till Israel efter andra världskrigets slut.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win