4
1 delning, 4 poäng

När det kommer till religion är Israel ett stort centrum på vår planet. Än idag, sedan 1948, är landets gränser diskuterade och egentligen inte helt på det klara. De enda gränsdragningarna som egentligen är lösta är de mellan Israel och Egypten samt Israel och Jordanien. Här följer tio fakta som du bör känna till om det ständigt konfliktdrabbade landet.

Albert Einstein erbjöds presidentskapet i landet…

Tro det eller ej, men Albert Einstein blev en gång i tiden erbjuden presidentskapet i Israel. Detta tackade han dock artigt nej till.

Obligatorisk värnplikt för både män och kvinnor…

Israel är ett av de få länder här på jorden där värnplikt är obligatoriskt för både män och kvinnor. Detta sker vid 18 års ålder. Tjänstgöringstiden varierar beroende på enhet och roll, men för de flesta män är den standardtjänstgöringen omkring 32 månader (cirka 2 år och 8 månader). Kvinnor tjänstgör vanligtvis kortare tid, ungefär 24 månader (2 år).

Markerar starkt mot skönhetsidealismen…

Underviktiga fotomodeller är inte lagligt i landet. Detta för att bekämpa den utbredda anorexian bland främst kvinnliga fotomodeller.

Lite som Sverige, fast i miniatyrform…

Israel är så pass litet att du skulle kunna springa från väst till öst på bara två timmar. Ska du däremot springa från toppen till botten får du räkna med cirka nio dagar. Med andra ord är det ett avlångt land. Känner vi igen något annat avlångt land, kanske?

Judisk sekt vill avveckla landet…

En judisk sekt vid namn Neturei Karta stödjer Palestina och efterlyser en fredlig avveckling av staten Israel.

Blev skjuten för sitt stöd till Israel…

Den tidigare amerikanska presidenten John Kennedys bror – Robert F. Kennedy – blev skjuten av en palestinsk man på grund av sitt starka stöd för Israel.

Det är dock ingenting mot vad Jultomten får…

Varje år får Israel cirka 1 000 brev till sig, adresserade till Gud. Men självaste Gud ligger dock i lä mot Jultomten, som årligen får avsevärt många fler brev adresserade till sig; både i Finland och Kanada.

Återupplivade utrotat träd…

2 000 år gamla frön upptäcktes 1963 i en gammal burk i landet. De planterades år 2005 och ett träd som hade varit utrotat i över 1 800 år började att grodda igen.

Antagligen på grund av ånger…

Minst 400 ättlingar till de tyska nazisterna från andra världskriget har konverterat till judendomen och flyttat till Israel.

Borat blev en totalsuccé i landet…

Satirfilmen Borat (2006) var en riktig storsäljare i landet, delvis på grund av att Borats ”kazakiska” meningar egentligen var på hebreiska.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
1 delning, 4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
8
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
10
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win