1
1 poäng

Alfapet uppfanns 1931 av den New York-boende arkitekten Alfred Mosher Butts. Butts uppfann spelet i ett försök att skapa ett ordspel som kombinerar anagram och korsord, vilket innebar tur, slump och en stor skicklighet. Butts dog vid en ålder av 93 år 1993, men än idag lever hans spel vidare – större än någonsin! Här är tio fakta som du bör känna till om det brädspel som du med all säkerhet åtminstone har provat på någon gång i livet!

Oerhört populärt bland britterna…

Storbritannien har mer än hälften av alla hushåll minst ett Alfapet hemma (53% för att vara mer exakt, enligt en undersökning).

Och i Sverige heter det Alfapet…

Alfapet har haft många namn. På engelska heter det ”Scrabble”, men 1931 hette det ursprungligen ”Lexico”. Därefter fick sällskapsspelet ett namnbyte och fick istället heta ”Criss-Cross Words”. Men till slut fick vi dagens namn; ”Scrabble”. Det hör dock inte till ovanligheten att varje land har ett eget namn för spelet – precis som det kallas för Alfapet här i Sverige.

Räknade alla bokstäver…

Skaparen Alfred Butts beslutade frekvensen och fördelningen av bokstavsplattor genom att analysera den första sidan av den populära nyhetstidningen New York Times.

Ett av världens mest populära sällskapsspel…

Sällskapsspelet säljs idag i 121 länder och finns på hela 31 olika språk. Svenska är givetvis ett utav alla de språk som finns tillgängliga.

Även populärt på telefonerna…

Att Alfapet är omåttligt populärt kan ingen förneka. Varje timma startar i snitt 30 000 nya Alfapet-spel världen över på våra mobiltelefoner.

Fortfarande en storsäljare…

Och på tal om populärt, hittills har över 150 000 000 Alfapet-spel sålts världen över. Och försäljningen ser heller inte ut att avstanna, trots att spelet i fråga även finns tillgängligt för mobiltelefoner. För inget slår väl det klassiska spelet, eller hur?

Hade du orkat gå den biten…?

Om alla bokstavsplattor som någonsin producerats lades på en rad skulle de sträcka sig över 80 500 km (!).

1 782 poäng är max…

Om du spelar Alfapet på engelska är det möjligt att få 1 782 poäng med att bara lägga ett enda ord! För att få ihop dessa poäng är det ordet ”Oxyphenbutazone” som ska läggas, och det gäller att pricka in en hel del bonusar som ligger på spelbrädan.

Olika antal brickor beroende på land…

Originalet av Alfapet (det vill säga den engelska versionen) har 100 bokstavsbrickor. De länder som har flest brickor är Italien och Portugal, som har hela 120 brickor.

Börja träna på din franska…

I den franska versionen av Alfapet finns det fem bokstäver som ger tio poäng vardera. Dessa är K, W, X, Y och Z.

Saknade från början spelbräda…

Det första producerade Alfapet-spelet hade ingen spelbräda, då fick man spela med endast bokstavsbrickorna.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win