Välj en sida

Alfapet uppfanns 1931 av den New York-boende arkitekten Alfred Mosher Butts. Butts uppfann spelet i ett försök att skapa ett ordspel som kombinerar anagram och korsord, vilket innebar tur, slump och en stor skicklighet. Butts dog vid en ålder av 93 år 1993, men än idag lever hans spel vidare – större än någonsin! Här är tio fakta som du bör känna till om det brädspel som du med all säkerhet åtminstone har provat på någon gång i livet.

Populärt bland britterna…

I Storbritannien har mer än hälften av alla hushåll minst ett Alfapet hemma (53% för att vara mer exakt).

Och i Sverige heter det Alfapet…

Alfapet har haft många namn. På engelska heter det ”Scrabble”, men 1931 hette det ursprungligen ”Lexico”. Därefter fick sällskapsspelet ett namnbyte och fick istället heta ”Criss-Cross Words”. Men till slut fick vi dagens namn; ”Scrabble”. Det hör dock inte till ovanligheten att varje land har ett eget namn för spelet.

Räknade alla bokstäver…

Skaparen Alfred Butts beslutade frekvensen och fördelningen av bokstavsplattor genom att analysera den första sidan av nyhetstidningen New York Times.

Ett av världens mest populära sällskapsspel…

Sällskapsspelet säljs idag i 121 länder och finns på hela 31 olika språk. Svenska är givetvis ett utav alla språk som finns tillgängliga.

Även populärt på telefonerna…

Att Alfapet är omåttligt populärt kan ingen förneka. Varje timma startar i snitt 30 000 nya Alfapet-spel världen över.

10 fakta du antagligen inte visste om hasardspel

10 fakta du antagligen inte visste om hasardspel

Hasardspel kommer från det franska ordet ”hasard”, som betyder ”slump”, och är ett spel vars utgång beror på slumpen och inte av de spelandes skicklighet. Ett hasardspel är ursprungligen ”en sorts tärningskast”, ”en sorts tärningsspel”, möjligen ytterst av arabiskt...

10 fakta du antagligen inte visste om poker

10 fakta du antagligen inte visste om poker

För dig som inte redan visste det är poker en stor grupp av kortspel som alla har ett element av vadslagning. Men det visste du så klart redan, så varför inte istället gå rakt på sak? Här är tio fakta som du bör känna till om poker, om du vill imponera på dina vänner!...