1
1 poäng

Paris, även känt som ”kärlekens stad” eller ”Europas Saudiarabien”, lockar dagligen till sig turister från hela världen. Och ingen vill missa det världsberömda monumentet Eiffeltornet. Men mycket konstigt och komiskt har hänt i ”Europas huvudstad” (ja, Paris har många smeknamn), och här är tio av dem som du bör känna till!

Kanske är inte vinet så bra ändå…

Frankrike har alltid varit kända för sitt fina vin och sina vinodlingar. Men år 1976 var det en vinprovning i Paris som blint jämförde kaliforniska viner med franska viner. Kaliforniska vinerna vann till slut. Den ensamma reportern som täckte vinprovningen blev förbjuden att rapportera det. Ett land i skam?

Har upprättat journummer för knäckta japaner…

Japanska turister som besöker staden måste ibland skickas tillbaka hem till Japan, eftersom de lider av en extrem chock, som ibland kallas för ”Parissyndromet”. Det är för att de var helt oförberedda för verkligheten; att Paris inte är den bästa platsen på jorden. Och ja, det är helt sant – det händer.

Tom Cruise blev utan hedersmedborgarskap…

Kommunstyrelsen i Paris var tvungna att blanda sig i för att förhindra den amerikanska skådespelaren Tom Cruise från att bli hedersmedborgare i staden.

Avskydde Eiffeltornet…

Guy de Maupassant (den berömda franska författaren som du ser på bilden nedanför) åt lunch vid foten av Eiffeltornet nästan varje dag. Anledning var att han hatade Eiffeltornet och det var det enda stället i hela staden som han inte kunde se det från, eftersom han då satt för nära monumentet.

Få en gratis middag i Paris…

Det finns en man i Paris, Jim Haynes, som bjuder in fullständiga främlingar till hans hem på middag en gång i veckan. Han har gjort detta i över trettio år. Känner du dig manad att äta middag med honom? Registrera dig i så fall på hans hemsida (extern länk).

James Bonds karaktär bygger på en fransk man…

James Bond är faktiskt inspirerad av efter en riktig agent – MI6:s man som var stationerad i den franska huvudstaden Paris; Wilfrid ”Biffy” Dunderdale.

Boken som var för nära sanningen…

År 1863 skrev Jules Verne ”Paris på 20-talet”, ett manuskript som förutspådde allt från glasskyskrapor och feminismen till en statistisk ökning av illegitima födslar; hans förläggare avrådde honom att publicera den då det hela lät ”helt osannolikt”.

Snacka om att göra allt för spriten…

Ett portvakt på ett sjukhus gick vilse år 1793, möjligen efter spritjakt i katakomberna. Hans kropp hittades hela 11 år senare.

Ett riktigt guldfynd…

En lägenhet i Paris lämnades uthyrd och låst i 70 år – hyran betalades troget i tid. När hyresgästen dock upptäcktes fanns där en målning värd 2 miljoner euro i lägenheten.

Byggde upp ett fejkat Paris…

Under första världskriget byggde Parisborna upp ett fejkat Paris närliggande huvudstaden. Detta för att förvirra de tyska stridspiloterna.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win