Välj en sida

Paris, även känt som ”kärlekens stad” eller ”Europas Saudiarabien”, lockar dagligen till sig turister från hela världen. Och ingen vill missa det världsberömda monumentet Eiffeltornet. Men mycket konstigt och komiskt har hänt i ”Europas huvudstad” (ja, Paris har många smeknamn), och här är tio av dem som du bör känna till.

Kanske är inte vinet så bra ändå…

Frankrike har alltid varit kända för sitt vin och sina vinodlingar. Men år 1976 var det en vinprovning i Paris som blint jämförde kaliforniska viner med franska viner. Kaliforniska vinerna vann till slut. Den ensamma reportern som täckte vinprovningen blev förbjuden att rapportera det. Ett land i skam?

Har upprättat journummer för knäckta japaner…

Japanska turister som besöker staden måste ibland skickas tillbaka till Japan, eftersom de lider av en extrem chock, som ibland kallas för ”Parissyndromet”. Det är för att de var helt oförberedda för verkligheten; att Paris inte är den bästa platsen på jorden. Och ja, det är sant – det händer.

Tom Cruise blev utan hedersmedborgarskap…

Kommunstyrelsen i Paris var tvungna att blanda sig i för att hindra Tom Cruise från att bli hedersmedborgare i staden.

Avskydde Eiffeltornet…

Guy de Maupassant (den berömda franska författaren som du ser på bilden nedanför) åt lunch vid foten av Eiffeltornet nästan varje dag. Anledning var att han hatade Eiffeltornet och det var det enda stället i hela staden som han inte kunde se det från.

Få en gratis middag i Paris…

Det finns en man i Paris, Jim Haynes, som bjuder in fullständiga främlingar till hans hus på middag en gång i veckan. Han har gjort detta i över trettio år. Känner du dig manad att äta middag med honom? Registrera dig i så fall på hans hemsida (extern länk).

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

Rumänien är en republik i Östeuropa som gränsar mot Ukraina i norr, i öster till Moldavien och Svarta havet, i söder till Bulgarien, längs med floden Donau, och i väster mot Ungern och Serbien. Med lite drygt över 20 miljoner invånare utgör det ett av Östeuropas...

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

Tibet är sedan början av 1950-talet styrt från Peking, och de forna tibetanska områdena är idag indelade i den autonoma regionen Tibet, Qinghai och delar av provinserna Sichuan, Yunnan, Gansu och Xinjiang. Den centrala tibetanska administrationen - en exilregering...

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

Venezuela, som egentligen formellt heter Bolivarianska republiken Venezuela, är ett land i norra Sydamerika som gränsar till Brasilien, Colombia och Guyana. Landet har cirka 31 000 000 invånare och har sedan 1821 varit ett självständigt land från Spanien – 10 år efter...

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078