1
1 point

Scientologi är en nyreligiös rörelse skapad av den amerikanske författaren L. Ron Hubbard (mest känd för science fiction men även för western, fantasy, med mera). Scientologikyrkan har kanske gjort sig som mest känd för sin rekrytering av kända skådespelare, där bland annat Tom Cruise är ett stort ansikte utåt för sekten. Den primära organisationen som förespråkar scientologi är Scientologikyrkan, en hierarkisk organisation grundad av Hubbard, medan oberoende grupper som använder Hubbards material kollektivt kallas ”den fria zonen”. Hubbard utvecklade scientologiläran 1952 som en fortsättning på hans tidigare system för självhjälp, dianetik. Hubbard karakteriserade senare scientologi som en ”praktisk religiös filosofi” och grunden för en ny religion. Scientologi använder sig av auditing (i Sverige benämnt auditering), en mycket kritiserad andlig rehabiliteringsfilosofi, och täcker ämnen såsom moral, etik, avgiftning, utbildning och ledarskap.

Scientologikyrkan har tidigare öppet kritiserat negativ publicering om sig själva och har aldrig varit rädda för att aggressivt tystat journalister och andra organisationer. Hackergruppen Anonymous är ett bra exempel på scientologikyrkans handlande. Här är dock tio fakta som du kanske inte tidigare visste om den relativt nygrundade sekten!

Inte så stora som de hävdar…

Medan Scientologikyrkan själva påstår sig ha över 10 000 000 medlemmar, hävdar dess kritiker att de bara har runt 500 000 medlemmar. Främst i USASydafrika och Australien. Med andra ord vet man inte säkert hur stor sekten är, eftersom scientologerna inte lämnar trovärdiga siffror.

Våra själar kommer ursprungligen från andra planet, enligt tron…

Scientologer tror att våra själar tidigare har levt på andra planeter innan vi fick vårat liv här på jorden. En person kan heller inte gå vidare förrän ”avvikelser” från tidigare liv har rensats.

Rörelsen ska enligt de själva vara grundad tack vare vetenskapliga metoder…

Scientologerna tror att grundaren bakom rörelsen, L. Ron Hubbard, upptäckte religionen genom vetenskapliga metoder, och inte genom uppenbarelse, som de flesta andra religionerna. Detta förklarar alltså också namnet på rörelsen.

Deras andliga rehabiliteringsfilosofi har blivit högt kritiserad…

Scientologerna eliminerar självdestruktiva beteenden genom att rensa sina sinnen och dåliga minnen, vilket kallas för ”engram”. Detta genom terapisessioner som kallas för ”revision”. Specifikt definierade grundaren L. Ron Hubbard en engram som ”en mental bild av ett ögonblick av smärta och medvetslöshet”.

Det är inte direkt gratis att vara medlem…

Något som rörelsen har blivit oerhört kritiserade för är att medlemmarna måste betala ett betydande belopp för att få delta i kyrkan, och även terapisessioner, för att sedan kunna gå vidare till ”nya nivåer” av förståelse.

Mycket av scientologitron handlar om utomjordiska ting…

Enligt Scientologins grundare, L. Ron Hubbard, var en utomjording vid namn Xenu diktator i den galaktiska konfederationen, som för 75 miljoner år sedan förde miljarder av människor till ”Teegeeack” (det vill säga jorden) och placerade dem runt vulkaner, för att sedan ta död på alla med hjälp av vätebomber. Deras själar (thetaner) förblev instängda på jorden, och Xenu implanterade dem med ”falska bilder” av historiska händelser som Hubbard hävdar aldrig har existerat, såsom Jesus Kristus med mer. Hubbard anser thetaner (själar) som mänskliga själar.

Journalist blev uthängd av rörelsen efter ett reportage…

Efter att den amerikanska journalisten Anderson Cooper (se bild nedanför) gjorde en veckolång femdelars-undersökning om rörelsen såg Scientologikyrkan rött. De svarade genom att skriva ihop en 95 sidor lång kritisk tidning om journalisten i fråga.

I de flesta länder anses det som en sekt…

Schweiz anses inte Scientologi-kyrkan tillhöra ett religiöst samfund, utan definieras istället som ett kommersiellt företag. I Frankrike och Chile, med många fler länder, anses det istället som en sekt.

Kristie Alley och Tom Cruise är bara några av många kändisar som är med…

Kända scientologer inkluderar bland annat Tom CruiseJohn TravoltaLisa Marie PresleyWill Smith och Kristie Alley (på bilden nedanför), där den sistnämnda hävdar att samfundet har fått henne till att hjälpa henne med sitt kokainberoende tack vare deras ”terapiprogram”. Andra hävdar dock att hon mer är ett ansikte utåt för scientologikyrkan i hopp om att värva fler medlemmar.

Travolta erkände sin sons autism – trots att scientologerna inte tror på det…

Efter att skådespelaren John Travoltas son Jette dog, stannade ”skötare” från scientologerna med Travolta dag och natt för att hjälpa honom genom sorgearbete och vad de kallar det, ”en prövning”. Det var också efter att Jett dog som Travolta erkände att Jett var autistisk, trots att Scientologikyrkan inte tror på att autism existerar.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win