2
2 poäng

Atari grundades 1972 av Nolan Bushnell som skapade spelautomaten Pong. Namnet Atari är en japansk term från brädspelet Go som kan beskrivas som schacktermen ”schack” för vilken pjäs, eller grupp av pjäser, som helst. Bushnell hade Go som favoritspel och tyckte att Atari var ett bra namn på ett företag. Jag kan i princip garantera att du vid något tillfälle har spelat på en konsol från Atari, eller ett av deras egenutvecklade spel. Här följer åtminstone tio fakta som du bör känna till om världens kanske mest etablerade spelföretag genom tiderna!

Pong var en given succé…

Den första Pong-spelautomaten installerades mot ägarens vilja på en bar vid namn Andy Capps efter att Bushnell hade lyckats övertala ägaren. Senare samma dag ringde ägaren Bushnell för att felanmäla automaten. Felet berodde på att maskinen direkt blivit så populär att myntboxen hade blivit full. Succén var ett faktum och automaterna började omedelbart att serietillverkas.

Från 500 dollar till 2 miljarder dollar – på bara tio år…

Nolan Bushnell (på bilden nedanför) grundade Atari år 1972 med en furstlig investering på 250 dollar. Hans medgrundare, Ted Dabney, satte in en lika stor mängd pengar i företaget. Inom loppet av fem år var företaget värt över 28 000 000 dollar. Inom tio år hade företagets värde ökat till två miljarder dollar. På så vis anser många att Bushnell var videospelsindustrins fader.

Atari splittrades och delades upp…

År 1984 splittrades Atari Inc. och arkaddivisionen döptes om till Atari Games Inc. Atari Games behöll rättigheterna att använda logotypen och namnet Atari Games på arkadmaskiner, samt rättigheterna till all arkadspelshårdvara som hade tillverkats 1972 – 1984. Rättigheterna för Ataris division för konsumentelektronik såldes till Jack Tramiels företag Tramel Technology Ltd., som döptes om till Atari Corporation1996 slogs Atari Corporation samman med diskettenhetstillverkaren JT Storage (JTS), och blev en enhet inom detta företag.

Är ett medlemsföretag i Antipiratbyrån…

Under en tid ägdes namnet Atari av leksakstillverkaren Hasbro. År 2001 köptes Hasbro Interactive upp av Infogrames och den 7 maj samma år tillkännagav Infogrames att man officiellt byter namn till Atari. Atari är dessutom ett medlemsföretag i Svenska Antipiratbyrån.

Nya konsoler…

Några spel har givits ut på nytt i skepnad av retrodesign. Det finns bland annat en handkontroll som är tillverkad av Jakks Pacific, som innehåller ett flertal inbyggda spel. Förutom allt-i-ett lösningen från Jakks Pacific finns även konsolerna Atari Flashback och Flashback 2.

Första Pong-spelet hade enkla lösningar…

Den första Pong-spelenheten som placerades ut på baren Andy Capps var minst sagt ett enda stort hemmabygge. Uppsamlingsenheten för mynten var en inlåst och avklippt gammal mjölkkartong, som enkelt bara byttes ut när den blev full.

Deras första anställda var en hippie…

Företaget började växa och en annons om att de söker folk prydde San Josés lokaltidning med texten ”Ha kul, tjäna pengar!”. 1974 kom en ovårdad sandalklädd hippie in till Ataris lobby och krävde ett jobb. Hippien vägrade att lämna byggnaden tills han fick ett jobb, och det slutade med att Al Alcorn kallades in för att hjälpa till. Istället för att ringa polisen valde Alcorn att anställa den unga grabben, som hade en timpenning på fem dollar och fick arbeta med det tekniska.

Nintendos Wii Fit var inte banbrytande…

Ataris Corporate Research Department skapade det första datoriserade träningsredskapet. Den kallades Puffer och designades av Tim McGuinness. McGuinness har skrivit i en intern promemoria hos företaget: ”Det finns en hel generation av barn (och vuxna) där ute som inte är intresserade av sport och/eller får tillräckligt med motion. Samtidigt finns det en enorm träningsmarknad. Vi har sett hur barn kan bli beroende av våra videospel, och därför kommer vi att ansluta en motionscykel till ett videospel, där cykeln är regulatorn”.

Satte grunderna för Silicon Valley…

Atari var välkänt för sin egalitära arbetsmiljö. De hade en avslappnad klädsel, fester i badtunnor och öl i mängder för att fira milstolpar. T-shirts och jeans var något av en statussymbol hos Atari, har Bill Haslacher förklarat. Bill förklarar också att t-shirts hade en sån statussymbol att hans chef till och med hade en med en slips målad på en t-shirt.

Kunde ha blivit partners med Nintendo…

När Nintendo hade planer på att expandera på den nordamerikanska marknaden såg de Atari som den perfekta samarbetspartnern att lansera sin nya spelkonsol tillsammans med. Projektet, som döptes till Nintendo Advanced Video Gaming System och skulle inkludera ett tangentbord och en bandlagring, blev dock aldrig av, och istället föddes Nintendo Entertainment System (NES).


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win