Välj en sida

Alla vet vi nog vid det här laget att jeans är en amerikansk uppfinning. Men det var faktiskt inte en amerikanare som tog fram de första jeansen, utan av skräddaren Jacob Davis, som hade emigrerat till USA från Lettland. År 1870 blev han tillfrågad av en kund att göra ett par starka och slittåliga byxor, eftersom han arbetade som skogshuggare. Jacob skapelse skulle komma att bli en mall för våra moderna jeans, och två år senare, med hjälp av Levi Strauss, patenterade han produkten. Jeans är slitstarka byxor av denimtyg med nitar som förstärkning av sömmar utsatta för stor påfrestning. Senare har denim använts även för andra klädesplagg än byxor, varvid begreppet ”jeans” har kommit att användas i semantiskt överförd betydelse i begrepp som ”jeansjackor” och ”jeanskjolar”.

Från början var de bara brunfärgade…

Jeansen, som från början syddes i brunt tyg, blev snabbt populära bland guldgrävare, cowboyer och andra arbetare som behövde slitstarka byxor. Hans företag Levi Strauss & Co började sälja byxorna under namnet Levi’s och har sedan dess varit världsledande. Jeansen blev senare en del av rock’n’roll-kulturen och blev populära världen över. Under slutet av 1900-talet har de blivit en modedetalj snarare än arbetskläder.

I Europa tog de längre tid innan succén var given…

Benämningen jeans började användas i Europa först under 1930-talet. Europeisk tillverkning av dessa byxor kom inte igång förrän 1948, och då enbart i herrstorlekar. I Europa började tillverkning av damstorlekar hela åtta år senare – 1956.

Mer gift i klädesplagget än vad man kan tro…

Ett test av jeans utfört år 2009 visade att de innehåller höga halter av gifter som bly, kvicksilver, allergiframkallande dimetylfumarat och nonylfenoletoxilater. De enda jeans som var utan gifter var Miss Sixty och Crocker Märkena Wrangler och svenskgrundade Nudie hade högre halter än 0,1 mg/kg av Dimetylfumarat som är den tillåtna gränsen. Nudies hade en halt på fem gånger högre än det tillåtna.

Och värre är det för jeans till barn…

Jeans avsedda för barn visade sig 2013 en andel på 9 av 10 jeans innehålla gifter som nonylfenoletoxilat, som är förbjudet inom EU utom för import och som vid nedbrytning omvandlas till det hormonstörande nonylfenol, allergi- och cancerframkallande anilin. En ytterst liten mängd kan starta en allergisk reaktion hos känsliga personer. Tillverkningsländerna är TunisienPakistanBangladesh och Kina. Branschorganisationen textilimportörerna rekommenderar att hålla nivån under 100 mg/kg. Analys visar dock att halten i Cubus jeans ligger på 140 mg/kg. Jeansplagg från Åhléns låg på 85 mg/kg och Esprit på 80 mg/kg. En undersökning våren 2013 av den tyska konsumenttidningen Öko-Test hittade även förbjudna arylaminer och formaldehyd.

Blixtlåset var annorlunda för kvinnor under andra världskriget…

Mycket förändrades under andra världskriget, och likaså kläder och mode. Jeansen för männen var sig lika sedan tidigare, och blixtlåset satt där det brukade. Men på den kvinnliga designerna för jeansen satt blixtlåset ofta istället på höger sida av dig. Tack gode gud för att kriget tog slut, så man kunde flytta tillbaka blixtlåset!

10 fakta du antagligen inte visste om bomull

10 fakta du antagligen inte visste om bomull

Bomull är en textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara. Egyptisk...