1
1 poäng

Att öl är älskat i världens alla hörn är väl kanske ingen nyhet, direkt. Men att man drack det för redan 4 000 år sedan kanske du inte visste? Det äldsta funna ölreceptet är nämligen cirka 4 000 år gammalt. Nedan följer ytterligare tio fakta som du måste känna till om pubens favorit!

Öl är uppenbarligen inte bara av ondo…

Att förespråka för öldrickande är inget vi sysslar med, men det är faktiskt bevisat att öl (i måttliga mängder, så klart) kan förminska risken för hjärtsjukdomar och kognitiva försämringar. Skål på det!

Och visst finns det öl-relaterade fobier också…

Cenosillicafobi” är rädslan för ett tomt ölglas. Japp, det finns alltså en fobi mot tomma ölglas. Men det har väl du aldrig upplevt?

Så stark är världens starkaste öl…

Världens mest alkoholhaltiga öl, ”Snake Venom”, har hela 67,5% i alkoholhalt! Ölen bryggs av det skotska bryggeriet Brewmeister.

Betalar hemlösa öl och tobak för att städa…

I nederländska Amsterdam betalar man alkoholister i öltobak och en lite mindre summa pengar för att hålla gatorna rena och få dem till att hjälpa till och arbeta i samhället.

Blev klassad som alkoholhaltig dryck i Ryssland först 2013…

Öl ansågs inte som en alkoholhaltig dryckRyssland förrän år 2013. Bara i Ryssland, eller hur är det man brukar säga?

Vinn din frus vikt – i öl…

Finland har gjort sig kända för en mängd konstiga tävlingar. I det årliga finska världsmästerskapen i att bära sin fru på ryggen får vinnaren sin frus vikt i öl som förstapris. Tävlingen går ut på att springa en lättare hinderbana så snabbt som möjligt med sin fru på ryggen.

Öl bryggd på banan…

Det finns en öl bryggt på bananer med sitt ursprung i den amerikanska staden Valencia i Kalifornien – ”Wolf Creek Brewery” (se bild nedanför).

Tempel byggdes upp av tomma ölflaskor…

Wat Pa Maha Chedi Kaew”-templet i Thailand är byggt av 1 000 000 Heineken-flaskor, och även några få inhemska ölflaskor.

Serverade öl i skolor…

Fram till 1970-talet serverades lättöl i de belgiska skolornas matsalar. Förklarar detta kanske de dåliga betygen under 70-talet i Belgien?

Irländska Guinness – en populär exportvara…

Det irländska och omåttligt populära ölmärket ”Guinness” konsumeras mer i Nigeria än i dess hemland, Irland.

Flygkapare gav upp i utbyte mot öl…

Den första flygplanskaparen i Norge valde att ge upp efter att ha växlat in sina vapen mot mer öl. Han kunde gripa strax efter att han hade släckt törsten lite.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win