1
1 poäng

Finns det något mer irriterande än att försöka att sova jämte någon som ligger och snarkar som om taket skulle lyfta sig vilken sekund som helst? Snarkning uppkommer genom trång luftpassage i svalget under sömn. Det kan också förvärras vid förkylning, alkoholpåverkan och ryggläge. Snarkning kan uppstå hos alla djur som har lungor, till exempel hundar eller katter. Nedan följer tio fakta som du bör känna till om att just snarka, och har du en partner med ohållbar snarkning bör du genast uppvisa denna artikel för honom eller henne!

Snarka är väldigt vanligt – men fortfarande onormalt…

Snarkning i sig är faktiskt godartade och ofarliga, men det indikerar på flera andra sjukdomar. Att snarka är mycket vanligt hos oss människor, men det är ändå något som inte betraktas som normalt

Orsakerna till att man snarkar kan vara många…

De främsta anledningarna till att man snarkar kan vara en svaghet i halsen som orsakar att halsen stängs under sömn, felplacerad käke vilket ofta orsakar spänningar i musklernafett som samlas i och runt strupen och hinder i näshålan.

Kan leda till stora problem…

Snarkning stör i regel nattsömnen och gör att man får otillräckligt med syre vilket leder till att man vaknar mindre utsövd, något som påverkar bland annat koncentrationen och immunförsvaret. Snarkning kan även bli ett socialt handikapp som kan påfresta relationer och leda till att par väljer att sova i separata sovrum.

Kan vara ett tecken på OSA…

Snarkning kan också tyda på en allvarlig sjukdom som kallas OSA, eller obstruerade sömnapné. På natten när någon sover, kan det finnas episoder när luftvägarna mestadels på halsens rygg hindras. Detta är när andningsstopp under en period av omkring tio sekunder och sedan andning återupptas. OSA kan ske flera hundra gånger i en enda natts sömn.

Socialt oacceptabel snarkning…

Tro det eller ej, men det finns faktiskt något som kallas för ”SOS”, eller socialt oacceptabel snarkning. Detta avser snarkningar som är tillräckligt höga för att förhindra sängpartnern eller rumskamraten från att sova. ”SOS” ligger till och med bakom en procentuell del av skilsmässor som årligen sker.

Kan leda till utveckling av diabetes typ 2…

Under 2002 genomfördes en studie som fastslog att snarkande och diabetes typ 2 hade en gemensam nämnare. Men för att utveckla diabetes på grund av att snarka framgick det också i studien att kroppsvikten spelade en stor roll.

Kan även leda till högt blodtryck och hjärtsjukdomar…

Personer som snarkar regelbundet är fem gånger mer benägna att utveckla högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar jämfört med de personer som bara snarkar ibland.

Sannolikt att man går upp lättare i vikt…

Människor som snarkar är mer benägna att gå upp i vikt. Det är dock påvisat att det inte är nödvändigt att man behöver gå upp i vikt just på grund av att man snarkar – men det är mer sannolikt att man gör det.

Kan jämföras med en tryckluftsborr…

Ett snarkande ljud motsvarar det ljud som skapas av en tryckluftsborr. Ljudet brukar i regel variera mellan 50 till 100 dB.

Droger och alkohol en stor bandit till att framkalla snarkande…

När halsmusklerna blir alltför avslappnade kan det leda till snarkning. Lugnande medel, som till exempel droger och alkohol, är oftast de som bär skulden för ett högljutt snarkande. Dessa ämnen kan antingen leda till att dra tillbaka tungan i halsen eller till slappare halsmuskler – eller bägge delarna. Oavsett vad, kommer det att leda till snarkning.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win