1
1 poäng

Turkarna har minst sagt mycket att vara stolta över, och att de vill vara en del av Europa bör ses som ett privilegium – trots att bara 3% av landet ligger inom Europas ramar (97% av dess yta ligger nämligen i Asien). Flera historiska riken har uppstått i Turkiet och dess historia är ett av världens mest välfyllda. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om Turkiet sedan tidigare!

Världens äldsta bosättning…

Çatalhöyük i centrala Anatolien i Turkiet är den äldsta kända mänskliga bosättningen i världen. Det uppskattas att bosättningen är från det sjunde millenniumet före Kristus.

Plats för första kristna kyrkan…

Den allra första kristna kyrka som byggdes av en man var i Antioch, Turkiet. Antioch hade faktiskt en tidig kristen närvaro och var en viktig plats för kristendomens tidiga historia. Det var en betydande stad inom det romerska riket och en knutpunkt för kristendomens spridning.

Likaså det första universitetet…

Turkarna har varit först med mycket här i världen. Även världens första kända universitet är beläget i Harran (se bild ovanför), som ligger i sydöstra delen av landet. Idag består det dock mestadels bara av ruiner.

Turkiet är känt för alla sina katter…

En rolig och intressant fakta om Turkiet är att landet är känt för sina katter, och de är ofta en del av det dagliga stadslandskapet. Istanbul särskilt är känd för sina vänliga och vilda stadskatter. Stadsmyndigheterna har till och med inrättat ”kattvakter” för att se till deras välbefinnande. Katterna har blivit en symbol för stadens charm och är en del av vardagen för många Istanbulbor och besökare.

Här hittar du två av världens sju underverk…

Två av världens sju underverk är i belagda Turkiet: Temple of Artemis i Efesos och Mausoleet vid Halicarnassus.

Hängivna Facebook-användare…

Turkarna har det högsta antalet Facebook-användare i världen jämfört med internetåtkomsten i landet. Antagligen eftersom de står varandra så nära i släktbanden.

Full rösträtt för kvinnor redan 1934…

Turkiet var ett av de första länderna i världen där kvinnor fick rösträtt. Turkarna var före både USA och många andra länder i Europa.

Istanbul delas på mitten…

Turkiska Istanbul är den enda storstaden i hela världen som är belägen i två kontinenter; Europa och Asien. Den historiska stadskärnan och många av dess mest kända platser, som Hagia Sophia och Blå moskén, ligger på den europeiska sidan, medan stadsdelar som Kadıköy och Üsküdar finns på den asiatiska sidan. Detta geografiska drag har gett Istanbul en unik kulturell och historisk rikedom.

En riktig guldgruva för arkeologer…

Antalet nya arkeologiska fynd som görs i det turkiska området uppgår till hela 150 styck per år.

Den flygande turken…

Den första människan som någonsin flög var turk, Hezarfen Ahmet Celebi, då han satte två vingar på sina armar och flaxade sig över Bosphorus under 1600-talet.

Kanske inte helt otippat…

Kalkonen (”turkey” på engelska) har fått sitt namn efter landet Turkiet (också ”Turkey” på engelska). På senare år har dock Turkiet valt att byta sitt internationella namn till Türkiye istället, då de inte vill kopplas samman med fågeln.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win