1
1 poäng

Bläckfiskar är inget direkt nytt blötdjur, de tidigaste bläckfiskarna har man hittat som fossiler i bergarter som är cirka 500 miljoner år gamla. Just klassen bläckfisk är ett ganska brett begrepp då det omfattar över 780 idag levande arter. Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om bläckfisken i allmänhet.

Ett, två, tre…

Bläckfiskar har tre hjärtan. Detta på grund av deras unika fysiologi och behovet av att pumpa blod till olika delar av kroppen. Två av deras hjärtan pumpar blod till gälarna, där det syresätts. Det tredje hjärtat pumpar det syresatta blodet ut i kroppen för att förse vävnader och organ med syre och näringsämnen. Denna anpassning är en del av bläckfiskens höggradigt utvecklade cirkulationssystem och bidrar till deras förmåga att vara mycket rörliga och smidiga i vattnet.

Så små är avkommorna…

En förlossning för bläckfiskarna verkar inte vara alltför krävande. En bläckfiskunge är nämligen ungefär lika stor som en loppa när den föds. Till exempel kan en del mindre arter föda hundratals ägg åt gången, medan större arter, som jättebläckfisken, kan lägga tusentals ägg.

Äts levande som delikatess…

Sydkorea anses bläckfiskar vara en delikatess och äts levande. Det är dock viktigt att notera att det finns säkerhetsrisker med att äta levande bläckfisk, eftersom sugkopparna fortfarande kan suga sig fast på insidan av munnen eller halsen och orsaka kvävningsrisker. Det är med andra ord ingenting som vi rekommenderar att du provar på om du är i Sydkorea.

Och visst har en bläckfisk ben och armar…

Det sägs ofta att en bläckfisk har åtta ben. Påståendet stämmer delvis inte riktigt, de har nämligen sex armar och två så kallade ben. Den gemensamma termen för deras ben och armar är tentakler.

Människan tävlar då i allt

Bläckfiskbrottning var en populär sport under 1960-talet. En dykare skulle slåss och brottas mot en bläckfisk på grunt vatten och sedan dra den upp till ytan.

Anses vara extremt smarta…

I många länder är det olagligt att utföra en operation på en bläckfisk utan bedövning på grund av deras höga intelligens. Detta trots att deras hjärna inte är större än en valnöt.

Världens farligaste där motgift saknas…

Den blåringade bläckfisken (Hapalochlaena (som du kan se bilden nedanför)) är ett av världens giftigaste marina djur. Bläckfisken kan döda dig med bara ett bett, och det finns heller inget motgift.

Hungern har ingen nöd…

En bläckfisk kan äta sin egen tentakel i brist på föda. Detta fenomen är känt som autotomi, och det är en överlevnadsstrategi som vissa bläckfiskar kan använda när de står inför brist på föda eller hot från predatorer. Genom att äta sin egen tentakel kan bläckfisken överleva under perioder av svält eller om den skulle bli skadad. Den saknade tentakeln kan sedan växa ut igen över tiden genom en process som kallas regenerering.

Para sig eller dö – det är frågan…

Om hanen har riktigt otur kan honan strypa och äta upp sin partner istället för att para sig. Huruvida hanen får para sig eller inte verkar vara ett farligt lotteri!

Inte så långlivade…

Bläckfiskar har generellt sett en kort livslängd jämfört med många andra djur. Livslängden varierar dock mellan olika arter av bläckfiskar. Vissa mindre arter kan leva så kort som några månader, medan större arter, som jättebläckfisken, kan leva längre, ibland upp till två år eller mer.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win