Välj en sida

Ferrari är ett italienskt bilmärke grundat av Enzo Ferrari år 1928. Företaget har sedan 1969 ingått Fiat-koncernen, men blev ett eget bolag den 4 januari 2016 då Ferrari även börsnoterades på Wall Street. Tillverkningen sker i Maranello nära Modena, Italien. Och vems dröm är det inte att få glida fram i en nytvättad och fräsig Ferrari? Tills vi har råd med en egen bil kan vi i alla fall unna oss tio spännande fakta om bilmärket!

Började producerade sportbilar för att finansiera tävlingsverksamheten…

Ferrari började tillverka sportbilar på 1940-talet för att finansiera sin tävlingsverksamhet. Bilarna är traditionellt lackerade i en röd färg vid namn rosso corsa som närmast kan översättas till “tävlingsrött“. På den tiden då racingbilar var lackerade för att markera tävlingsstallets hemland, var italienska bilar alltid lackerade i denna röda färg. Färgen användes på den tiden sällan på de bilar Ferrari sålde till allmänheten, men har blivit väldigt vanlig sedan dess, och har rent av ofta något slarvigt fått beteckningen “Maranelloröd“.

Sverige såg sin första Ferrari 1952…

Till Sverige importerades den första Ferrarin år 1952 av trävaruhandlaren Valdemar Stener i Färila i Hälsingland. Bilen var av modelltypen 166 MM (kallad Barchetta (se bild nedanför)) med chassinummer 0012. Första agenturen i Sverige innehades av Tore Bjurström i Örebro. Idag är Autoropa Sveriges enda auktoriserade importör och återförsäljare av Ferrari.

Grundarens namn förknippades med Alfa Romeo…

Ferrari startade tillverkning av maskinutrustning till industrin i Modena under namnet Auto Avio Costruzioni. Enzo Ferraris namn var så förknippat med Alfa Romeo att han förbjöds att bygga bilar under eget namn under fyra år och när han fick en beställning på två bilar till Mille Miglia 1940 kallades dessa Auto Avio Costruzioni 815.

Dominerade sportvagnsracing under 50- och 60-talet…

Ferraris första bil under eget namn, sportvagnen 125 S, deltog i sin första tävling den 11 maj 1947. Två veckor senare vann Franco Cortese Ferraris första seger i Roms Grand Prix. Ferrari kom att dominera sportvagns-VM under 50- och 60-talet och tog tolv VM-titlar mellan 1953 och 1967. Scuderia Ferrari vann även nio Le Mans-lopp mellan 1949 och 1965, därav sex raka segrar mellan 1960 och 1965.

Logotypen satt från början på ett stridsplan…

Om man ska sticka ut som sportbilstillverkare gäller det också att ha en bra logotyp. Ferraris välkända stegrande svarta häst mot den gula bakgrunden är bekant för de flestas ögon, men varför just en häst egentligen? Logotypen kommer ursprungligen från stridspiloten Francesco Baraccas föräldrar. Baracca flög fram till sin död 1918 och hade logotypen målad på sidan av sitt stridsplan. Efter Baraccas död fick Enzo logotypen av föräldrarna, som han tacksamt tog emot och tillämpade den berömda gula bakgrunden som en hyllning till sin födelseplats; Modena i Italien.

10 fakta du antagligen inte visste om Mshop

Sexleksaker, sexiga underkläder och allt som egentligen hör till inom sänghalmens fyra väggar blir allt mer och mer populärt. Idag är det en miljardindustri, framförallt i västvärlden. I många asiatiska länder är det än i dag förbjudet att sälja sexleksaker. Men vi...

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...