Evolutionen i biologisk mening är den process varigenom levande organismers egenskaper förändras från en form till en annan mellan successiva generationer. Den innebär att ärftliga egenskaper i en population förändras från generation till generation genom olika processer. Evolutionen är ursprunget till den stora variation som finns i den biologiska världen: de nu förekommande arterna är alla besläktade genom ett gemensamt ursprung, och med tiden utvecklas nya arter från de existerande genom artbildning, en produkt av små successiva förändringar över stora tidsrymder. I skolan har du med all säkerhet läst om människans evolution, men hur mycket vet vi egentligen om den? Här är i alla fall tio fakta som vi garanterat vet!

En del ormar har kvar höftbenen…

Vissa arter av ormar har kvar sina höftben (eller åtminstone spår av dem), vilket visar att de en gång hade fyra ben precis som ödlor, ormens närmaste kusin.

Valar och delfiner har tidigare vandrat på land…

Inuti somliga valar och delfiner finns små ben som visar att de för miljoner år sedan hade bakben och att deras förfäder gick på land. Bakbenen kan ibland dyka upp som små bakre simfötter. Forskare tror att valar tidigare såg ut ungefär som på bilden nedanför.

Fågelns närmsta reptilrelation är krokodilen…

Fåglar har utvecklats från dinosaurierna och båda härstammar i sin tur från reptiler. Den närmaste levande reptilrelationen som fågeln har är krokodilen.

Alla blåögda människor kan spåras till en enda förfader…

De flesta människor hade bruna ögon tills omkring 10 000 år sedan när en enda genetisk mutation från Svarta havet bytte ögonen från brunt till blått. Cirka 8% av världens befolkning har nu blå ögon.

Elefantsnabeln ett lysande exempel på den evolutionära utvecklingen…

En elefants snabel är ett lysande exempel på evolutionen. Det är en kombinerad näsa och överläpp som har förlängts eftersom elefantens förfäder blev längre och deras betar blev större. Med sitt tunga huvud behövs det ett enkelt sätt att nå marken, vilket evolutionen tog hand om.

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ....

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...

10 fakta du antagligen inte visste om Nobelpriset

10 fakta du antagligen inte visste om Nobelpriset

Nobelpriset är årliga internationella utmärkelser, som av tre svenska och en norsk institution tilldelas personer som "gjort mänskligheten den största nytta" inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. Priserna fastställdes av dynamitens...