2
2 poäng

Med över en miljard bilar rullandes på jordens alla vägar är det kanske inte så konstigt att vår värld lider av akuta föroreningar. Man brukar säga att om en bil hade utvecklats i samma fart som datorerna har gjort, så hade en bil varit lika stor som en tändsticksask, gått i flera tusen kilometer i timmen och klarat sig oändligt på en droppe bensin. Så är dock inte fallet, och kanske lika bra det, för hur kommer man in i en bil stor som en tändsticksask? Hur som helst, här är tio spännande fakta och kuriosa om just bilar!

Så många nya bilar tillverkas dagligen…

Ungefär 165 000 nya fordon produceras varje dag världen över. Bara Volkswagen står för cirka 21 500 av dessa fordon helt på egen hand.

Världsrekordet i antal kvinnor i bil samtidigt…

19 kvinnor kan klämmas in i en smartcar (som du ser på bilden nedan). Eller ja, i alla fall enligt världsrekordet som finns dokumenterat i Guinness Rekordbok. Bekvämt? Diskutabelt.

Utrustade med tiotusentals komponenter…

En genomsnittlig bil idag har cirka 30 000 olika komponenter och delar. Tur att inte IKEA säljer bilar. Det hade tagit en livstid att montera ihop den helt på egen hand!

Etanol populärt i Brasilien…

Under år 2015 var 92% av alla nyproducerade bilar som såldes i Brasilien gjorda för att använda etanol som bränsle.

Men störst är de på flygmotorer…

75% av alla bilar som någonsin har producerats av lyxmärket Rolls Royce är fortfarande i bruk i trafiken.

Första bilolyckan skedde redan under 1800-talet…

Den första registrerade bilolyckan inträffade i Ohio, USA, redan under år 1891. Kanske inget man vill lägga till på sin meritlista.

Inte så stor risk att du dör…

Varje gång du sätter dig i en bil, oavsett som förare eller passagerare, är oddsen 1 på 5 000 att du ska  i en bilolycka.

Ville från början förbjuda bilradion…

När bilradion lanserades var det många länder och stater som ville förbjuda den. De påstod att musiklyssnandet skulle distrahera föraren, vilket i sin tur skulle leda till fler trafikolyckor.

Gratis bensin till folket…

Turkmenistan får alla fordonsägare 120 liter bränsle helt gratis – varje månad. Dessutom finns det fler registrerade bilar i bruk i Los Angeles än vad det finns människor i staden.

Utvecklaren av farthållaren var blind…

Uppfinnaren till farthållaren, som i princip alla de nyproducerade bilarna är utrustade med, var blind.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
4
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win