1
1 poäng

Gulfkriget, eller Kuwaitkriget (Gulfkriget kan även avse Iran–Irak-kriget), var ett fullskaligt krig mellan Irak och allierade trupper, ledda av USA, under 1990-talets början. Det amerikanska kodnamnet var ”Operation Ökenstorm” (Operation Desert Storm), det brittiska bidraget hade kodnamnet ”Operation Granby”, det franska bidraget hade kodnamnet ”Opération Daguet” och det italienska bidraget hade kodnamnet ”Operazione Locusta”. Kriget inleddes 2 augusti 1990 med att Irak flög ett 50-tal Mil-8 och några Mil-6 på låg höjd in i Kuwait för att undvika radar, och därmed var ett fullskaligt krig mellan länderna igång. Här följer tio fakta som du dock antagligen inte kände till om ett oerhört uppmärksammat krig för medierna!

Gulfkriget kan ha startat på grund av en missuppfattning…

Saddam Hussein och USA:s ambassadör, April Glaspie, möttes den 25 juli 1990 och vissa bedömare anser att Saddam Hussein vid detta möte fick uppfattningen att USA ej skulle ingripa om han anföll Kuwait. Detta har dock inget stöd i de utskrifter som finns från mötet. April Glaspie rapporterade till State Department (USA:s utrikesdepartement) att hon sagt följande till Saddam Hussein: ”Vi har ingen åsikt angående konflikter mellan arabländer såsom er gränsdispyt med Kuwait”.

Grov propaganda från bägge håll…

Media hade en stor och näst intill avgörande roll för Gulfkriget. Den irakiska militären fick inte under några omständigheter läsa propagandabroschyrer eller lyssna på radioinslag från USA, som syftade på att medan den irakiska militären var i krig och kämpade var ”deras fruar hemma i sängen med Tom Cruise, Bruce Willis och Bart Simpson”.

Disney gick skilda vägar med Sarah Polley på grund av protester mot kriget…

Skådespelerskan Sarah Polley, den lilla flickan från filmen Baron Münchhausens Äventyr (1988), vägrade Disneys krav att ta bort ett fredstecken som bars i protest mot Gulfkriget, vilket bröt hennes band med företaget.

Fler amerikanare dog i olycksfall än under strid…

Fler amerikanska soldater dog under Gulfkriget på grund av olycksfall eller skott av misstag från sina egna soldater, än vad som faktiskt dog i strid.

Innan kriget utvecklade Irak världens största artilleripjäs…

I slutet på 1980-talet började Irak att bygga den största artilleripjäsen i historien; en pistol som kunde ha skjutit ut satelliter i omloppsbana och möjlighet att avfyra mot vilken bestämd plats som helst på jordklotet. Men det mystiska mordet på sin kanadensiska formgivaren av vapnet och Gulfkriget avslutade och satte punkt för projektet.

Revolutionerande vapen dödade elektroniken…

USA utvecklade ett vapen som kallas för ”Graphite Bomb”, dess filament var bara millimeter tjock och kan sväva i luften som likt ett tätt moln. Vapnet kunde inaktivera elektronik och användes framgångsrikt i Gulfkriget mot Irak och återigen mot Serbien.

Märkligt världsrekord sattes…

Under kriget sattes också ett kanske lite märkligt världsrekord; nämligen det längsta skottet från en pansarvagn som sköt sönder en annan pansarvagn. Den brittiska pansarvagnen British Challenger 1 (se bild nedanför) avfyrade ett skott som träffade sitt mål på hela 5 100 meters avstånd. 

Amerikanska militären räddade hundratusentals liv efter kriget…

Den amerikanska militären räddade uppskattningsvis 200 000 liv när det avledas soldater som återvände hem från Gulfkriget att istället ge stöd till Bangladesh efter en förödande cyklon år 1991.

Drygt 35% av soldaterna fick bestående men…

Nästan en tredjedel av de amerikanska veteranerna från Gulfkriget lider av någon form av så kallad ”Gulfkrigssyndrom”, som är en kronisk multisymptomsjukdom som kan orsaka kognitiva problemmuskelvärk och trötthet. Orsaken till syndromet är fortfarande okänt och diskuteras än i dag.

Minst 20 personer dog vid firandet av krigets slut…

Under krigets slut dog totalt 20 personer av ”fallande skott”. Man firade att kriget var slut genom att avfyra sina vapen rätt upp i luften, där somliga blev träffade och avled.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win