Välj en sida

Hette inte flygplan från början…

Ordet ”flygplan” har inte alltid funnits i vårt svenska språk. Från första början hette det ”aeroplan”, men byttes till ”flygplan” år 1913.

Boeing 767 är utrustad med de kraftigaste motorerna…

En Boeing 767 har onekligen en rejäl motorkraft. För att förtydliga hur kraftiga motorerna faktiskt är, så suger de in lika mycket luft som det tar att blåsa upp en Good Year-luftballong – inom loppet av bara sju sekunder (!). Om du inte vet vad en Good Year-luftballong är så är det den du kan skymta på bilden nedanför.

Över en mil upp i luften…

Normalt sett flyger ett flygplan vid en höjd på cirka 10,6 kilometer upp i luften. Om jordens storlek var lika stor som en stationär skrivbordsjordglob, skulle ett plan i den höjden flyga endast 2,5 millimeter över dess yta.

Statistiskt sett har väldigt få dött i flygolyckor…

Enligt tidningen Popular Mechanics är det 40% större chans att du överlever en flygkrasch om du sitter längst bak i planet. Dessutom har cirka 95,7% av alla människor som har varit med i en flygolycka överlevt, om man räknar alla tiders flygolyckor som har skett.

Världens största och världens snabbaste flygplan…

Världens största passagerarfartyg är Airbus A380. Det är en dubbeldäckare med fyra motorer. Planet gjorde sin första flygning den 27 april 2005. Världens snabbaste flygplan är Lockheed SR-71 Blackbird, som har flugit i 3 540 kilometer i timmen. Rekordet har hållits i närmare 40 år nu. 

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...

10 fakta du antagligen inte visste om Koenigsegg

10 fakta du antagligen inte visste om Koenigsegg

Koenigsegg Automotive AB är en svensk biltillverkare som tillverkar mycket exklusiva och dyra superbilar i små serier (cirka 30 fordon per år). Företaget bedriver verksamhet i Valhall Park strax utanför Ängelholm i Skåne. Biltillverkaren grundades 1994 av Christian...

10 fakta du antagligen inte visste om Titanic

10 fakta du antagligen inte visste om Titanic

Den 10 april 1912 lämnade RMS Titanic Liverpools hamn för att bege sig mot New York, USA. Oceanångaren – som skulle vara osjunkbar – nådde dock aldrig fram. Strax före midnatt den 14 april kolliderade fartyget med ett isberg, som skadade skrovet så allvarligt att det...