Näst vanligaste instrumentet…

Kanske inte helt oväntat är gitarren det näst populäraste instrumentet som spelas i dag. Förstaplatsen kniper pianot.

Världens största elgitarr…

Den största funktionella elgitarren i världen (se bild nedanför) är hela 13,26 meter lång och väger över ett ton; 1 023 kilo för att vara mer exakt. Den byggdes år 2001.

90 000 gitarrsträngar – per dag…

The Fender Factory” – en av världens mest populära gitarrtillverkare – tillverkar över 90 000 gitarrsträngar per dag. Skulle man lägga alla på rad är det tillräckligt för att nå ett varv runt månen.

Idén för gitarren var aldrig någon nyhet…

Idén till gitarren var inget nytt direkt – harpor har nämligen hittats avbildade i grekisk konst från omkring 3000 f.Kr., i egyptisk konst från omkring 4000 f.Kr. samt på flera skandinaviska runstenar (Sigurdsristningar) och träsnitt från 1000- och 1100-talen som illustrerar vikingasagor om Gunnar Gjukason.

Lutan konkurrerades ut…

Gitarren fick genomslag i flera länder, och konkurrerade ut lutan, efter att den försågs med sex enkelsträngar år 1790, och med dagens stämskruvar av stjärnhjulsprincip år 1810Måtten på den moderna klassiska gitarren (även känd som spansk gitarr) fastställdes av Antonio Torres Jurado (1817-1892), som verkade i Sevilla, Italien, på 1850-talet.

10 fakta du antagligen inte visste om att dö

10 fakta du antagligen inte visste om att dö

Döden är ett av de ämnen vi egentligen vet minst om. Majoriteten av religioner handlar om liv och död, men inget vet helt säkert vad som händer efter döden. Finns ett himmelrike? Slutar vi bara att existera? Återföds vi? Ingen vet. Men här är i alla fall tio fakta som...

10 fakta du antagligen inte visste om märkliga lagar

10 fakta du antagligen inte visste om märkliga lagar

Att bära blåfärgade jeans i Nordkorea är olagligt då det påminner för mycket om den amerikanska kulturen. Likaså finns det tusentals konstiga lagar runt om i världens lagböcker; en del fortfarande i bruk och en del som bara hängt i med årens gång. Här är tio fakta som...