2
2 points

En hjärtsjukdom är de sjukdomar som beror på problem med hjärtats funktion. Exempel på hjärtsjukdomar är bland annat kärlkramp i hjärtats kranskärl, som beror på brist av syretillförsel till hjärtmuskeln. Ett annat exempel kan till exempel vara hjärtinfarkt. Eller hjärtsvikt, vilket är ett tillstånd då hjärtats pumpfunktion gradvis blir otillräckligt. Det finns en uppsjö av olika hjärtsjukdomar, och är en av människans vanligaste dödsorsak. Här är dock tio fakta som du kanske inte kände till om just hjärtsjukdomar, som kan vara bra att veta.

Svårt att urskilja hjärtinfarkt och kärlkramp…

Den absolut vanligaste formen av hjärtsjukdomar är kranskärlssjukdom, som är en blockerad eller minskad kranskärl som förser hjärtat med blod. Personen upplever en obehagskänsla i bröstet, oftast i vänster del som kan stråla ut i vänster arm men även upp mot halsen, käkarna och skuldrorna (så kallad refererad smärta). Personen bryter oftast samtidigt ut i kallsvett och darrningar. Vid kärlkramp går symtomen över inom tio minuter, medan smärtan vid hjärtinfarkt, som i övrigt kan vara svår att skilja från kärlkramp, ofta varar mer än 20 minuter.

Allra vanligast i USA…

USA – som är ett av de länder som drabbas mest i världen av hjärtsjukdomar – spenderar cirka 316 400 000 000 dollar på läkarvården och kostnaderna däromkring som hjärtsjukdomarna kostar – årligen! USA är också det land som lägger mest pengar i världen på sjukvården när det kommer till vård av patienter med hjärtproblematik.

Genetiskt…

Studier har visat att du löper tio gånger större risk att få någon form av hjärtsjukdom om du har en förälder eller ett syskon som har fått hjärtproblem innan de har fyllt 60 år. Likaså gäller samma sak om du har en kusin eller far/morförälder med hjärtproblem innan de har hunnit fylla 60 år.

För smala lår kan vara en riskfaktor…

En dansk studie har påvisat att män och kvinnor med lår som mäter mindre än 60 cm i omkrets har en högre risk att utveckla någon form av hjärtsjukdom.

Vanligt i gamla Egypten…

Datortomografi av mumier har visat att hjärtsjukdomar var förvånansvärt utbrett i det gamla Egypten, vilket tyder på att hjärtsjukdomar också orsakas av annat än moderna vanor, såsom rökning, snabbmat och TV-tittande (eller annat inaktivt beteende).

Så viktig är sömnen för ditt hjärta…

Forskning har påvisat att de som stannar upp sent om nätterna kan vara mer troliga att utveckla hjärtsjukdomar, även om de får sina åtta timmars sömn. En annan studie har påvisat att kvinnor som sov fem timmar eller mindre per natt var 39% mer troliga att utveckla hjärtsjukdomar än kvinnor som fick åtta timmars sömn.

Därför ska du ringa efter hjälp omedelbart…

Det tar bara mellan fyra till sex minuter efter ett hjärtstopp innan en person upplevs som hjärndöd och därefter fullständigt död. Chansen till överlevnad utanför ett sjukhus är mindre än 1-2%.

Skillnaden mellan hjärtinfarkt och hjärtstopp…

Hjärtinfarkt och plötsliga hjärtstopp är två helt olika saker. En hjärtinfarkt uppstår när blodtillförseln till hjärtmuskeln stannar och hjärtmuskeln slutar att fungera. Ett plötsligt hjärtstillestånd (SCA) uppstår när hjärtat plötsligt slutar att pumpa på grund av ett elektriskt problem i hjärtat.

En högre vilopuls kan vara en fara…

Forskarna har kommit fram till att en kvinnas vilopuls är en bra indikator på hennes framtida risk för hjärtinfarkt. Kvinnor med höga hjärtfrekvenser, på eller över 76 slag per minut, var mer benägna att drabbas av en hjärtattack än kvinnor med lägre vilopuls (62 slag per minut eller mindre).

Ofrivilligt ensamma löper dubbelt så hög risk…

Människor som lever ensamma löper dubbelt så stor risk att få en hjärtattack eller plötslig hjärtdöd jämfört med de som lever med en partner eller rumskamrat.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win