Välj en sida

En hjärtsjukdom är de sjukdomar som beror på problem med hjärtats funktion. Exempel på hjärtsjukdomar är bland annat Kärlkramp i hjärtats kranskärl, som beror på brist av syretillförsel till hjärtmuskeln. Ett annat exempel kan till exempel vara hjärtinfarkt. Eller hjärtsvikt, vilket är ett tillstånd då hjärtats pumpfunktion gradvis blir otillräckligt. Det finns en uppsjö av olika hjärtsjukdomar, och är en av människans största dödsorsaker. Här är dock tio fakta som du kanske inte kände till om just hjärtsjukdomar.

Svårt att urskilja hjärtinfarkt och kärlkramp…

Den absolut vanligaste formen av hjärtsjukdomar är kranskärlssjukdom, som är en blockerad eller minskad kranskärl som förser hjärtat med blod. Personen upplever en obehagskänsla i bröstet, oftast i vänster del som kan stråla ut i vänster arm men även upp mot halsen, käkarna och skuldrorna (så kallad refererad smärta). Personen bryter oftast samtidigt ut i kallsvett och darrningar. Vid kärlkramp går symtomen över inom tio minuter, medan smärtan vid hjärtinfarkt, som i övrigt kan vara svår att skilja från kärlkramp, ofta varar mer än 20 minuter.

Allra vanligast i USA…

USA – som är ett av de länder som drabbas mest i världen av hjärtsjukdomar – spenderar cirka 316 400 000 000 dollar på läkarvården och kostnaderna däromkring som hjärtsjukdomarna kostar – årligen! USA är också det land som lägger mest pengar i världen på sjukvården när det kommer till vård av patienter med hjärtproblematik.

Genetiskt…

Studier har visat att du löper tio gånger större risk att få någon form av hjärtsjukdom om du har en förälder eller ett syskon som har fått hjärtproblem innan de har fyllt 60 år. Likaså gäller samma sak om du har en kusin eller far/morförälder med hjärtproblem innan de har hunnit fylla 60 år.

För smala lår kan vara en riskfaktor…

En dansk studie har påvisat att män och kvinnor med lår som mäter mindre än 60 cm i omkrets har en högre risk att utveckla någon form av hjärtsjukdom.

Vanligt i gamla Egypten…

Datortomografi av mumier har visat att hjärtsjukdomar var förvånansvärt utbrett i det gamla Egypten, vilket tyder på att hjärtsjukdomar också orsakas av annat än moderna vanor, såsom rökning, snabbmat och TV-tittande (inaktivt beteende).

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar vars kroppar är sammanvuxna sedan graviditeten då det befruktade ägget inte har delats fullständigt till två skilda individer. Fenomenet uppstår en gång på mellan 50 000 och 200 000 födslar, med något högre frekvens i...

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

Klimakteriet - övergångsåldern eller perimenopaus (från grekiskans klimakterikos = kritisk) - är den övergångstid som varar något år, då en kvinna övergår från att vara fruktsam till att inte längre få ägglossning, och därmed inte längre kan bli befruktad på den...