Alla har vi nog vid minst ett tillfälle besökt en djurpark – antingen i Sverige eller utomlands. Ett par kanske gjorde sin första utflykt till en djurpark med sin skolklass som barn. Andra med familjen. Med så många djur på ett och samma ställe kan det inte annat än hända roliga, märkliga och även tragiska saker. Här är tio av dem som du bör känna till!

Borde kanske ha upptäckts tidigare…

Maruyama Zoo i Japan försökte utan framgång att para ett par hyenor mellan år 2010 till 2014, innan de insåg att de båda var hanar.

Avlivade alla farliga djur under andra världskriget…

Under utbrottet av andra världskriget valde London Zoo att avliva samtliga djur som kunde vara en fara för allmänheten. Detta utifall att London skulle bombas av tyskarna och de farliga djuren skulle lyckas fly djurparken.

Känd boxare ville läxa upp gorilla…

Mike Tyson erbjöd en gång en djurpark 10 000 dollar för att öppna buren till en gorilla som mobbade besökare (och Tyson), så han kunde ”ge han på nosen”. Djurparken tackade så klart nej till erbjudandet.

Hunden med det stora hjältemodet…

År 1987 lyckades en schäferhund, Gabi, som vaktade Belgrad Zoo med bedriften att jaga ikapp och besegra en flyende jaguar och dessutom räddade livet på en zooanställd. Snacka om hjältemod.

Orangutanger smartare än vad vi tror…

En orangutang vid namn Fu Manchu rymde upprepade gånger från sin bur på en djurpark, med en nyckel som han hade skulpterat med hjälp av en ståltråd. Varje gång hans djurskötare inspekterade honom gömde han nyckeln i sin mun. Smart orangutang, med andra ord.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

Hemlöshet är en situation som uppstår när en person saknar fast bostad i en kultur där rådande norm är att man har sådan (till skillnad från nomadiska kulturer). Definitionen av hemlöshet varierar från land till land. I Sverige har vi - tack och lov - en väldigt låg...