Pelargonsläktet (Pelargonium) är ett släkte i familjen näveväxter, i dagligt tal även pelargonior eller pelargonier. Släktet har fler än 250 arter. De flesta arterna förekommer i södra Afrika, men de förekommer även i östra Medelhavsområdet, Arabiska halvön, Indien, Australien och på New Zealand. Flertalet arter och hybrider är vanliga som krukväxter. Du själv kanske har en pelargon i någon krukväxt hemma? Då får du inte missa tio fakta som du kanske inte kände till om pelargoner!
Ordet härstammar från grekiskan…
Pelargonen har fått sitt namn på grund av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller familjenamnet Geraniaceae (Geranium) som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana.
Blev populärt under 1700-talets slut…
Under slutet av 1700-talet fick pelargonen ett stort uppsving i Sverige. Den odlades då främst i orangerier på slott och herresäten.
De flesta pelargoner som säljs är korsningar…
En hybrid är en korsning mellan två olika arter. De flesta pelargoner som säljs idag är korsningar med flera olika arter inblandade. I vetenskapliga namn markeras en hybrid med ett multiplikationstecken (×). En primärhybrid är en korsning mellan två rena arter, det vill säga vildarter.
Hur en ny pelargonsort skapas…
En sort är en spontan mutation. Förändringar av detta slag kan uppstå på ett enda skott på en planta. Om man tar loss det som stickling och planterar det har man fått en ny pelargonsort. Det finns flera av dagens pelargonsorter som har uppstått på detta sätt.
Kan bli över en meter höga…
Beroende på vilken art det är kan pelargoner bli allt mellan 15 centimeter till 125 centimeter höga.
10 fakta du antagligen inte visste om norrsken
Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...
10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja
För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...
10 fakta du antagligen inte visste om nationalparker
En nationalpark är ett speciellt naturområde som skyddats som nationalpark av ett lands statsmakt. Syftet är att bevara naturen som allmän natursevärdhet eller för att öka naturkännedomen eller intresset för naturen.[1] Nationalparker kan också grundas för att skydda...