En satellit är ett mindre objekt som roterar runt ett annat, större objekt. För att detta ska fungera måste det roterande objektet påverkas av en centripetalkraft. För satelliter som roterar kring jorden är denna kraft gravitationskraften. Dessutom får det inte finnas något luftmotstånd eftersom det skulle leda till att satellitens hastighet minskade. När jag var yngre fick man ofta höra att ”år 2000 kommer det se ut som ett flipperspel på himlen från alla satelliter när det är mörkt ute”. Där är vi inte än, men det är inte alls så långt kvar egentligen! Här är tio fakta som du bör känna till om satelliter!

Tom & Jerry finns uppenbarligen inte bara i vår TV…

Den amerikanska rymdforskningsmyndigheten NASA har skickat upp två satelliter i omloppsbanan runt jorden i syfte om att bara jaga varandra. Det kan kanske låta lite märkligt, men det hela har faktiskt ett syfte; de mäter nämligen ständigt avståndet mellan dem för att på så vis kunna mäta gravitationsanomalier. För deras ständiga jagande har de också fått smeknamnet ”Tom & Jerry”.

Idag kretsar över 8 000 satelliter över oss…

Alla satelliter är programmerade för att undvika meteoriter så att de inte ska bli förstörda. Av över de cirka 8 000 satelliter som idag kretsar runt jorden, har endast en enda, sedan den första sköts upp i omloppsbanan, blivit förstörd av en meteorit.

Man kan inte alltid vara den skarpaste kniven i lådan…

Under år 2007 testade Kina en stridsmissil och sköt avsiktligt ner en av sin egna satellit. Kineserna hade dock inte räknat med att hela 2 087 bitar av rymdskrot skulle flyga omkring på omloppsbanan efteråt. Alla bitar har spårats upp i efterhand för att undvika rymdkollisioner.

I rymden sker de mest mystiska sakerna…

Ett av det mest mystiska som har hänt när det kommer till satellitvärlden är nog vad som skedde ”LES1”. Satelliten har inte sänt något sedan år 1967 – då batterierna tog slut – men nyligen började den helt plötsligt att sända igen. Uppenbarligen var det en kortslutning i solpanelerna som hade laddat upp elektroniken och batterierna igen.

Fiasko för USA – Sovjeterna erbjöd hjälp…

USA:s första försök med att skjuta upp en satellit i omloppsbana var allt annat än en succé. Efter fiaskot erbjöd sig Sovjetunionen landet i fråga stöd – stöd som egentligen var öronmärkt för utvecklingsländer.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....