3
3 poäng

En satellit är ett mindre objekt som roterar runt ett annat, större objekt. För att detta ska fungera måste det roterande objektet påverkas av en centripetalkraft. För satelliter som roterar kring jorden är denna kraft gravitationskraften. Dessutom får det inte finnas något luftmotstånd eftersom det skulle leda till att satellitens hastighet minskade. När jag var yngre fick man ofta höra att ”år 2000 kommer det se ut som ett flipperspel på himlen från alla satelliter när det är mörkt ute”. Där är vi inte än, men det är inte alls så långt kvar egentligen! Här är tio fakta som du bör känna till om satelliter!

Tom & Jerry finns uppenbarligen inte bara i vår TV…

Den amerikanska rymdforskningsmyndigheten NASA har skickat upp två satelliter i omloppsbanan runt jorden i syfte om att bara jaga varandra. Det kan kanske låta lite märkligt, men det hela har faktiskt ett syfte; de mäter nämligen ständigt avståndet mellan dem för att på så vis kunna mäta gravitationsanomalier. För deras ständiga jagande har de också fått smeknamnet ”Tom & Jerry”.

Idag kretsar över 8 000 satelliter över oss…

Alla satelliter är programmerade för att undvika meteoriter så att de inte ska bli förstörda. Av över de cirka 8 000 satelliter som idag kretsar runt jorden, har endast en enda, sedan den första sköts upp i omloppsbanan, blivit förstörd av en meteorit.

Man kan inte alltid vara den skarpaste kniven i lådan…

Under år 2007 testade Kina en stridsmissil och sköt avsiktligt ner en av sin egna satellit. Kineserna hade dock inte räknat med att hela 2 087 bitar av rymdskrot skulle flyga omkring på omloppsbanan efteråt. Alla bitar har spårats upp i efterhand för att undvika rymdkollisioner.

I rymden sker de mest mystiska sakerna…

Ett av det mest mystiska som har hänt när det kommer till satellitvärlden är nog vad som skedde ”LES1”. Satelliten har inte sänt något sedan år 1967 – då batterierna tog slut – men nyligen började den helt plötsligt att sända igen. Uppenbarligen var det en kortslutning i solpanelerna som hade laddat upp elektroniken och batterierna igen.

Fiasko för USA – Sovjeterna erbjöd hjälp…

USA:s första försök med att skjuta upp en satellit i omloppsbana var allt annat än en succé. Efter fiaskot erbjöd sig Sovjetunionen landet i fråga stöd – stöd som egentligen var öronmärkt för utvecklingsländer.

En cirkulerande satellits uppgift är att bära på ett meddelande i 8,4 miljoner år…

Finns det pengar så finns det uppenbarligen en satellit för alla möjliga ting. Bland annat cirkulerar en runt jorden – och ska göra det i 8,4 miljoner år till. Därefter är den programmerad till att åter ta sig in i jordens atmosfär, bärande ett meddelande adresserat till människorna/varelserna och civilisationerna som bor här i framtiden om vår tidigare existens.

En liten stöld kostade han 40 år i fängelse…

År 1977, stal en anställd man vid namn William Kampiles (på bild längst till vänster nedanför) en topphemlig KH-11 spionsatellitsmanual från CIA, som han senare sålde till ryssarna för 3 000 dollar. Han berättade senare för CIA vem han arbetat med och vad han hade gjort, i hopp om att de skulle anställa honom som en dubbelagent . De gjorde inte den amerikanska regeringen och istället dömdes han till 40 års fängelse. Med andra ord blir han fri i år (2017)!

Skylab kraschar och australiensarna blir arga…

När den amerikanska Skylab-satelliten kraschade i Australien år 1979 blev det stora skriverier i media. Men vad som kanske blev det största skriveriet var att den australienska regeringen bötfällde USA för nedskräpning i deras land. En bot som NASA dock aldrig betalade.

Få upp en satellit – inga problem. Transportera den – mjaä…

När Indien sköt upp sin första satellit år 1981 transporterades raketdelar av den på en vagn som en stor oxe drog till avfyrningsplatsen. Mindre delar ska även ha körts dit med hjälp av pakethållarna på cyklar.

George Clooney sponsrar en satellit med enorma summor pengar…

Merparten av pengarna som skådespelaren George Clooney tjänar på sin Nespresso-reklam lägger han på en satellit som övervakar gränsen mellan norra och södra Sudan, för att hålla ett öga på kriminella och diktatorn Omar al-Bashir. Satelliten är till för att spåra al-Bahirs armé i ett försök att varna civila innan attacker inträffar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win