1
1 poäng

1971 (MCMLXXI) var ett normalår som började en fredag i den gregorianska kalendern. Precis som året innan hade även detta året en stor betydelse, speciellt för Sverige. Bland annat blev det förbjudet med spridning av växtgifter i skog och mark i Sverige. Scandinavium i Göteborg invigs och likaså blev det förbjudet att göra reklam för cigaretter i radio och TV i USA – vilket många länder snabbt hakade på. Även tråkigheter som statskuppen i Turkiet och då ett japanskt flygplan kolliderar med ett passagerarflygplan varpå 162 personer omkommer ägde rum.

Här följer i alla fall tio historiska händelser som skedde under 1971! Kommer du ihåg några av dem?

Världens första mikroprocessor introduceras…

Företaget Intel introducerar Intel 4004 – världens första mikroprocessor. Det är en 4-bit-CPU, som också var världens första enchipsbaserade mikroprocessor. Processorn släpptes 15 november 1971 och skapades ursprungligen åt det japanska företaget Busicom som tillverkade miniräknare.

Den blodiga statskuppen i Uganda…

Statskuppen i Uganda 1971 var en militär statskupp, som genomfördes av general Idi Amin, mot president Milton Obote den 25 januari 1971. Det hände när Milton Obote var borta på möte i Singapore. En av grunderna till statskuppen var att Idi Amin fruktade att Milton Obote skulle avskeda honom. Statskuppen ses ofta som ett exempel på en ”klasshandling av militären”, där Ugandas väpnade styrkor handlade mot en ”alltmer socialistisk regim, vars jämlikhetssträvande inrikespolitik alltmer ansågs hota militärens ekonomiska privilegier”. Statskuppen anses som ”mycket blodig”.

Apollo 14 landar på månen…

Apollo 14 var den åttonde bemannade rymdfärden i Apolloprogrammet, den fjärde bemannade expeditionen till månen och den tredje av dessa som fullföljde uppdraget och landade på månen. Den amerikanska farkosten landade på månen problemfritt den 5 februari år 1971.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om månlandningen”.

Filmen Utvandrarna har biopremiär…

Jan Troells film Utvandrarna efter Vilhelm Mobergs roman med samma namn har biopremiär den 8 mars 1971. Filmen har kommit att bli en kritikerrosad svensk klassiker och utspelar sig i Småland under mitten av 1800-taletKarl-Oskar och Kristina måste slita för att få ihop födan från sina steniga åkrar. De och andra i socknen har skäl att överväga utvandring till Amerika för att få ett bättre liv. Efter många långa och tragiska år tar Karl-Oskar och Kristina det svåra beslutet att utvandra till staterna. Tillsammans med grannar, vänner och barn ger de sig iväg på en lång resa med segelfartyg över Atlanten mot ett okänt öde i ett främmande land. Många av de får utstå hårda prövningar, en del når aldrig fram, men sällskapet ger inte upp. De kämpar för ett mål och en dröm – drömmen om ett bättre liv i det nya landet.

Östpakistan utropar självständighet…

Östpakistan – som var en del av Pakistan från den 14 oktober 1955 – utropade sig som en självständig stat den 26 mars 1971. Självständighetsutropandet skedde dock inte helt konfliktfritt och resulterade i ett inbördeskrig mellan öst och väst, som kom att kallas för ”Bangladeshs befrielsekrig”. I dag är staten självständig och går under namnet Bangladesh.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Bangladesh”.

Ett amerikanskt bordtennislag besöker Peking…

Bordtennis var vid denna tid en av få idrottsgrenar där Folkrepubliken Kina nådde större internationella framgångar. Tack vare sporten och det amerikanska bordtennisspelarnas Peking-besök den 10 april 1971 inleddes en så kallad ”islossning” i relationerna mellan Kina och USA, som har kommit att bli kallad ”pingpongdiplomatin”. Relationerna frostades av såpass mycket att dåvarande amerikanska presidenten Richard Nixon valde att göra ett statsbesök i Kina året därpå.

En halv miljon amerikanare i protest mot Vietnamkriget…

Vietnamkriget brottades med ett ständigt motstånd från både det amerikanska folket och övriga landsmedlemmar världen över. Den 24 april 1971 valde dock det amerikanska folket att genomföra en massiv protest mot konflikten i Indokina – och i USA:s huvudstad, Washington, anslöt sig över 500 000 demonstranter.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Vietnamkriget”.

Scandinavium i Göteborg invigs…

För dig som älskar ishockey och är bosatt i närheten av Göteborg är Scandinavium en väldigt självklar byggnad. Dels har det lokala ishockeylaget Frölunda HC sina hemmamatcher där, men det hålls dessutom en uppsjö av konserter och andra stora evenemang. Den 18 maj 1971 slog man upp portarna för Scandinavium. Åter igen är det ett stort fokus på arenan, då det finns planer på att bygga ut och modernisera den (senast byggdes den ut år 1991). Och på tal om ishockey; HV71 bildas genom en sammanslagning av Husqvarna IF:s hockeysektion och Vätterstads IF samma år.

HÄR kan du läsa ”10 fakta du antagligen inte visste om Frölunda HC”.

Det första serietillverkade Saab 37 Viggen levereras till Flygplanet…

Saab 37 Viggen är ett stridsflygplan utvecklat och byggt av svenska Saab AB. Första flygning skedde den 8 februari 1967 och leveranserna till Flygvapnet inleddes under år 1971. Planet var revolutionerande inom stridsteknik med sitt reverseringssystem, vilket betyder att man kan vända motorns utblås framåt, som ger möjlighet till att landa på mycket korta sträckor, även vid hala banor. Viggen tillverkades mellan åren 1970 och 1990. Sista flygningen i aktiv tjänst skedde vid en avslutningsceremoni med två flygplan från Norrbottens flygflottilj (F 21) den 25 november 2005.

SEB grundas…

Stockholms Enskilda Bank och Skandinaviska Banken slås ihop till Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) den 21 september 1971 och blir Sveriges då största bank.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win