Välj en sida

1978 (MCMLXXVIII) var ett så kallat normalår som började med en söndag i den gregorianska kalendern. Kanske är 1978 året då du föddes? Eller dina föräldrar, eller annan närstående? Här är i alla fall tio historiska händelser som skedde 1978!

Centern viker sig om kärnreaktorsfrågan…

För att hålla ihop den borgerliga svenska regeringen godtar Centern den 15 februari att en elfte kärnreaktor, Forsmark 3, byggs. Beslutet strider mot partiets vallöfte att inte starta någon ny reaktor och blir väldigt blandat mottaget. 

Italiens tidigare premiärminister, Aldo Moro, kidnappas…

Aldo Moro (på bilden nedanför), tidigare premiärminister i Italien, kidnappas den 16 mars i Rom av terrorgruppen Röda brigaderna som dödar hans fem livvakter. Moro var en av de mest betydelsefulla ledarna för Democrazia Cristiana (DC) och var känd som en mycket tålmodig politisk medlare. Moro mördades efter 54 dagars fångenskap i ”folkets fängelse” (italienska prigione del popolo).

Världens dittills största oljekatastrof äger rum…

Bekvämlighetsflaggade supertankern – vilket betyder att man registrerar sitt fartyg i ett land med låga kostnader och begränsad kontroll av säkerhet – Amoco Cadiz går på grund utanför Bretagnes kust i Frankrike den 17 mars 1978 och olja läcker ut i havet och orsakar världens dittills värsta oljekatastrof. Under en storm bryts vraket sönder, och 210 000 ton olja rinner rakt ut i havet. Fiske och ostronodlingarna förstörs, och 20 mil stränder förorenas.

Prinsessan Victoria blir istället kronprinsessan Victoria…

Men det var inte bara elände som skedde under 1978! En proposition om ändrad successionsordning till förmån för kvinnlig tronföljd antas första gången av den svenska riksdagen den 20 april, vilket gör prinsessan Victoria till svensk kronprinsessa. Vid omröstningen lägger SAP ner sina röster. Som grundlagsändring måste den först antas av nyvald riksdag.

En proposition om ändrad successionsordning till förmån för kvinnlig tronföljd antas första gången av den svenska riksdagen, vilket gör prinsessan Victoria till svensk kronprinsessa.

Blev grunden för Friskis & Svettis…

Har du undrat över hur Friskis & Svettis grundades? Då har du svaret här! I Stockholm den 26 april 1978 anordnas Massmotionsdemonstrationsmanifestationen av ett antal motionerande studenter på initiativ av Johan Holmsäter, vilket leder till att idrottsföreningen Friskis & Svettis grundas senare samma år.

10 historiska händelser som hände 1977

10 historiska händelser som hände 1977

1977 (MCMLXXVII) var ett normalår som började en lördag i den gregorianska kalendern. Kanske var just detta de år då du föddes? Eller kanske något syskon? Eller dina föräldrar, rent av? 1977 var ett år som är fyllt av historia - och här har du tio historiska händelser...

10 historiska händelser som hände 1976

10 historiska händelser som hände 1976

1976 (MCMLXXVI) var ett skottår som började en torsdag i den gregorianska kalendern. Precis som alla andra år utspelade sig flera historiska händelser – somliga stora, andra mindre. Bland annat gifter sig vår kung med drottning Silvia. Men året var också fyllt av...

10 historiska händelser som hände 1975

10 historiska händelser som hände 1975

1975 (MCMLXXV) var ett normalår som började en onsdag i den gregorianska kalendern. Om du är en av alla de som föddes under år 1975, kan du med stolthet bära med dig att detta var året som både Iron Maiden bildades och världens första mikrodator såg dagens ljus. Man...