1
1 poäng

Man får ändå säga att det verkar gå åt rätt håll för de flesta länder när det kommer till acceptansen av samkönade äktenskap. Motsvarigheten till acceptansen och den kanske mest skrämmande utvecklingen i västvärlden är dock helt utan tvekan Ryssland, som till och med har lagstadgat för att motarbeta homosexuellas lika rätt. I Sverige är det möjligt att ingå ett samkönat äktenskap borgerligt sedan den av riksdagen beslutade könsneutrala äktenskapslagstiftningen trädde i kraft 1 maj 2009. För religiös samkönad vigsel fordras beslut i respektive kyrka eller samfund. Förhoppningsvis kan vi även få Svenska Kyrkan att vakna till liv snart, där präster inte längre kan neka samkönade äktenskap. Men tills dess bjuder vi på lite viktigt vetande om samkönade äktenskap!

Samkönade äktenskap legaliserades först 2001…

Nederländerna blev det första landet med att legalisera samkönade äktenskap år 2001. Den första amerikanska delstaten att legalisera samkönade äktenskap var Massachusetts år 2004.

TV-serierna låg före sin tid…

Trots att äktenskap mellan två av samma kön inte var lagligt förrän under 2000-talet hörde det inte till ovanligheten att samkönade par gifte sig i filmer och TV-serier redan under 1990-talet. Bland annat kunde vi se exempel på detta i TV-serien Roseanne år 1995 och likaså i Vänner, som innehöll ett lesbiskt bröllop år 1996.

Europa ställer sig mest positiva till samkönade äktenskap…

Spanien är det land som är mest positiva till samkönade äktenskap i hela världen. Med hela 77% ställer sig befolkningen positivt inställd till att två samkönade ska få gifta sig lagligt. Inte långt efter Spanien har vi vårat kära Sverige, med 74%. De andra tre är Belgien (69%), Tyskland (68%) och Storbritannien (67%). Med andra ord har Europa den mest positiva synen på det hela jämfört med andra världsdelar.

Mer accepterat hos urinvånare gällande samkönade äktenskap än många andra länder…

Man kan säga att de mindre stammarna av urinvånare i Amerika har kommit längre än många länder när det kommer till acceptans av homosexualitet och andra läggningar. Bland annat tillåter hela elva större urinvånarstammar i Nord- och Sydamerika äktenskap mellan par av samma kön.

Saknar samma rättigheter i Italien…

Italien har samkönade inga rättigheter alls som motsvarar ett äktenskap när det kommer till det juridiska. Detta trots att hela 75% av Italiens befolkning tycker att samkönade bör få någon form av erkännande likt ett äktenskap och 48% tycker att de ska ha lika rättigheter som ett gift par mellan en kvinna och en man.

Ja-sidan ökar för samkönade äktenskap (nästan) överallt…

samtliga länder ökar ja-sidan för samkönade äktenskap – förutom i Kanada och Australien, där siffrorna istället skrämmande nog sjunker. År 2013 var Australiens ja-sida på 54%, och år 2015 var siffran istället nere på 53,4%. Likaväl i Kanada var siffran år 2013 på 63% bland de positivt inställda, men sjönk till 62,3% år 2015. Även om siffrorna minskat väldigt lite så är utvecklingen oroande i de två länderna.

Ett stort steg för den amerikanska regeringen

Den tidigare amerikanska presidenten, Barack Obama, skrev historia när han öppet visade sitt stöd för samkönat äktenskap och dessutom prydde Vita Huset med lampor som lyste upp byggnaden i de färgglada Pride-nyanserna (se bild nedanför).

Italien har fått rätsida på de äldre…

AustralienTysklandStorbritannienItalienJapan och USA är människor mellan 16 och 34 år de mest positiva anhängarna av homosexuella äktenskap. I alla dessa länder, med undantag för Italien, är de mellan 50 och 64 minst positiva till samkönat äktenskap. Av någon anledning stöder fler människor i Italien homoäktenskap i åldrarna 50-64 jämfört med de i åldrarna 35-49, vilket både är överraskande och häftigt att de äldre generationerna är på rätt sida av utvecklingen.

Förhoppningsvis kan de ledas i rätt riktning…

De länder som aktivt arbetar emot att homosexuella ska ha samma rättigheter när det kommer till äktenskap är bland annat NigeriaTurkietAfghanistanUgandaJamaicaRysslandSingaporeIndien och den norra delen av CypernVärst av alla länder må vara bland annat IranSaudiarabien och Sudan, där du till och med kan straffas med döden för att uppvisa homosexualitet. Skrämmande.

Bara tillåtet i två städer…

Om du har tänkt att gifta dig med din samkönade partner i Mexiko får du resa till Mexiko City eller Quintana Roo, som är de enda två städer som tillåter samkönade äktenskap. Däremot räknas ditt äktenskap precis som vilket annat äktenskap som helst var du än befinner dig i landet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win