1
1 point

Protein är i varje cell av de tusentals miljarder som finns i din kropp. Det kan helt enkelt inte finnas något liv utan protein. Den enda rikare substansen i kroppen är vatten. Cirka 18-20% av kroppens vikt består av just protein. Du som tränar kanske har benkoll på hur mycket du dagligen får i dig, men kan du allt du behöver kunna om proteinet för det? Här är tio fakta om just protein som du åtminstone bör känna till.

Ordet härstammar från 1800-talet…

Ordet ”protein” kommer från grekiska ”proteios” och betyder ”primär” eller ”håller första plats”. Termen användes för första gången år 1883.

Kan vara farligt att experimentera med…

År 2010 försökte den 20-åriga idrottsmannen Ben Pearson att öka sitt proteinintag för att öka muskelutvecklingen. Ben visste dock inte att han hade en sällsynt genetisk störning, som hindrade hans kropp från att bryta ner proteinet. Det ökade proteinintaget ökade ammoniaknivåerna i blodet, som till slut orsakade hjärnsvullnad och ledde till hans död.

Därför föds vissa med lockigt hår…

Hår består av proteinet som kallas för keratin. Denna typ har svavelbindningar, och ju fler svavellänkar det har, desto lockigare blir en persons hår också.

Kortlivade…

Livslängden för de flesta proteiner uppgår till cirka två dagar – eller i vissa fall till och med mindre. Dock kan den senaste upptäckten av extremt långlivade proteiner ge forskare mer insyn i cellernas åldrande.

Här är osten med mest protein…

Av alla ostar har parmesanost mest protein, med 41,6 gram per 100 gram. Så nu vet du vilken ost du ska välja i livsmedelsbutiken!

Mogna och stora bönor att föredra…

Ju större och mer mogen en böna blir, desto mer proteinrik blir den också. Mogna och rostade sojabönor har mest proteiner, med hela 39,6 gram protein per 100 gram.

Nötkött mindre proteinrikt än vad man kan tro…

Medan nötkött är det mest populära köttet i Sverige, är proteinhalten faktiskt väldigt låg jämfört med exempelvis kyckling.

Enorma skillnader på köttätandet…

Det land som äter mest kött i världen är också ett av världens minsta – Luxemburg. I snitt äter man hela 136 kg per år och invånare. Detta kan jämföras med USA, där man ”bara” äter i snitt 121 kg per år och invånare. Det land som äter minst kött är världens folktätaste land – Indien. Där äter man i snitt bara 3,2 kg kött per år och invånare. Det är å andra sidan kanske inte så konstigt, då många är vegetarianer i Indien.

Kött är proteinrikt – men det gäller att välja rätt…

Kött från kor har i princip alltid varit världsledande hos köttkonsumenterna. Idag har dock grisen gått om, och är nu det kött som äts mest bland oss människor.

Och det vill vi ju förstås inte…

Om vi människor skulle leva utan proteinet ”Albumin”, skulle hela vår kropp svälla upp.

Mutation i kött kan öka risken för autism…

Forskning har upptäckt att en mutation i ett visst protein kan öka risken för autism hos det ofödda fostret i magen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win