Protein är i varje cell av de tusentals miljarder som finns i din kropp. Det kan helt enkelt inte finnas något liv utan protein. Den enda rikare substansen i kroppen är vatten. Cirka 18-20% av kroppens vikt består protein. Du som tränar kanske har benkoll på hur mycket protein du dagligen får i dig, men kan du allt du behöver kunna om protein för det? Här är tio fakta om just protein som du åtminstone bör känna till.

Härstammar från 1800-talet…

Ordet ”protein” kommer från grekiska ”proteios” och betyder ”primär” eller ”håller första plats”. Termen användes för första gången år 1883.

Kan vara farligt att experimentera med…

År 2010 försökte den 20-åriga idrottsmannen Ben Pearson att öka sitt proteinintag för att öka muskelutvecklingen. Ben visste dock inte att han hade en sällsynt genetisk störning, som hindrade hans kropp från att bryta ner proteinet. Det ökade proteinintaget ökade ammoniaknivåerna i blodet, som till slut orsakade hjärnsvullnad och ledde till hans död.

Därför föds vissa med lockigt hår…

Hår består av proteinet som kallas för keratin. Denna typ har svavelbindningar, och ju fler svavellänkar det har, desto lockigare blir en persons hår också.

Kortlivade…

Livslängden för de flesta proteiner uppgår till cirka två dagar – eller mindre. Dock kan den senaste upptäckten av extremt långlivade proteiner ge forskare mer insyn i cellernas åldrande.

Här är osten med mest protein…

Av alla ostar har parmesanost mest protein, med 41,6 gram per 100 gram.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...