3
3 poäng

Att banta kombinerat med regelbunden motion är de första åtgärder som bariatrin föreslår vid övervikt och fetma. En del har lättare för det – andra svårare. En del har en bättre näringsomsättning – andra en sämre. Att lyckas gå ner i vikt och uppnå sin idealvikt är för många en stor och krävande process, och här är tio fakta som du bör känna till om du har planer på att tappa ett par hekton eller kilon!

Få mindre flås och en bättre energi…

Energinivåerna kommer att skjuta i höjden efter att du har förlorat lite oönskade kilon, eftersom det används mindre energi när du bär på en mindre vikt. Dessutom förbättrar viktminskningen syreeffektiviteten, vilket också leder till ett mindre flås.

Avstå från light-produkter…

Forskning visar att konsumtion av konstgjorda sötningsmedel faktiskt främjar viktökning. Efter bara en veckas intag av artificiella sötningsmedel visade friska försökspersoner symptom på glukosintolerans och en förändring i tarmbakterierna.

Elvis Presley utförde katastrofal dietmetod…

Elvis Presley var ett fan av den så kallade ”Törnrosa-dieten”, en diet där en person är nedsövd i flera dagar åt gången. Resonemanget bakom dieten var att en sovande person inte skulle äta. Dock är denna form av diet bevisad att vara katastrofal om man vill banta. För att inte nämna livsfarlig.

Övervikt kan leda till ett sämre minne…

Att gå ner i vikt förändrar hjärnans aktivitet. Efter att ha följt ett viktminskningsprogram i sex månader presterade kvinnor bättre på minnestester. Forskning har också kopplat övervikt till dåligt minne.

Kroppen håller benkoll på dina fettceller…

En fettcell lever i cirka sju år. När en fettcell dör tillkommer en ny för att ersätta den gamla. Kroppen håller reda på hur många fettceller den har, såväl som mängden fett i varje cell. Om fettceller avlägsnas genom fettsugning kompenserar kroppen genom att odla nya fettceller i andra delar av kroppen.

Organisera din arbetsplats – ät nyttigare…

Enligt en studie gjord av University of Minnesota har människor med oorganiserade arbetsplatser större tendens att välja ohälsosammare mellanmål.

Därför ska du alltid ha lite pepparmint i fickan…

Att regelbundet lukta på pepparmint kan hjälpa till att minska hunger och kaloriintaget. Forskare tror den starka doften är störande och hjälper att hålla en människans sinne borta från aptiten.

Övervikt kan leda till cancer…

Fetma har kopplats till flera olika typer av cancer. Att vara överviktig kan orsaka inflammationer som påverkar cellförändringar i kroppen. Men bara genom att förlora 5% av din kroppsvikt kan det avsevärt sänka risken för farliga inflammationer. Att banta om man lider av fetma kan med andra ord också vara extremt hälsosamt!

Smaklökar förändras efter fettsugning…

Efter att ha genomgått en fettsugning sade cirka 87% av patienterna att deras smaklökar hade förändrats. Nästan hälften av dem sade att maten inte smakar lika bra, och därför inte heller äter lika mycket.

Viktpiller kan ge negativa biverkningar…

Medan viktminskningspiller kan hjälpa en person gå ner i vikt tillfälligt, kan de samtidigt orsaka andra negativa biverkningar, som till exempel svåra humörsvängningar och depression.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win