Välj en sida

Inget är så stort – eller har någonsin varit – som filmer producerade i USA, speciellt Hollywood – världens filmmecka. Och när man tror sig veta precis allt om alla de storslagna Hollywood-filmer man sett, kommer plötsligt ytterligare information som man inte hade en susning om. Som de här tio punkterna, till exempel!

Första filmen från Hollywood…

Den första filmen som någonsin gjordes i Hollywood var D.W. Griffiths ”In Old Californa” från 1919, en biografmelodrama om en spansk jungfru (Marion Leonard) som har en utomäktenskaplig son med en man som senare blir guvernör i Kalifornien. Filmen spelades in under två dagar.

Var tänkt att bli en religiös gemenskap…

När Horace och Daeida Wilcox grundade Hollywood under år 1887 hoppades de att det skulle bli en religiös gemenskap. De förbjöd bland annat alkohol i staden och erbjöd fri mark till alla som var villiga att bygga en kyrka. Bilden nedanför är över Hollywood år 1900.

Första nakenscenen redan under 1910-talet…

Den första nakenscenen i en film producerad i Hollywood var av simmaren och skådespelerskan Annette Kellerman (1887-1975) i filmen ”A Daughter of the Gods” (1916).

Skriket i Gudfadern äkta…

I filmen Gudfadern (1972) var John Marleys (Jack Wolz) skräck i scenen när han upptäcker hästhuvudet helt äkta, eftersom han inte fick veta att ett riktigt hästhuvud, som hämtades från ett hundmatsfirma, skulle användas. Den berömda scenen finns att se HÄR (extern länk).

Hela vargflocken var av indiansk härkomst…

Inför filmen Twilight Saga: New Moon (2009), var samtliga skådespelare som skildrade en del av vargflocken skyldiga till att visa upp dokumentation som bevisade att de var av indiansk härkomst.

10 fakta du antagligen inte visste om Illuminati

10 fakta du antagligen inte visste om Illuminati

Illuminati - som på latin betyder "de upplysta" - är en samlingsbeteckning för de sammanslutningar från 1500–1700-talen som berömde sig av en högre insikt i det gudomliga. Kanske mest känd är självaste Illuminatiorden, som grundades 1 maj 1776 av Adam Weishaupt, en...

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...