1
1 poäng

Inget är så stort – eller har någonsin varit – som filmer producerade i USA, speciellt Hollywood – världens filmmecka. Och när man tror sig veta precis allt om alla de storslagna Hollywood-filmer man sett, kommer plötsligt ytterligare information som man inte hade en susning om. Som de här tio punkterna, till exempel!

Första filmen från Hollywood…

Den första filmen som någonsin gjordes i Hollywood var D.W. Griffiths In Old Californa från 1919, en biografmelodrama om en spansk jungfru (Marion Leonard) som har en utomäktenskaplig son med en man som senare blir guvernör i Kalifornien. Filmen spelades in under bara två dagar.

Var tänkt att bli en religiös gemenskap…

När Horace och Daeida Wilcox grundade Hollywood under år 1887 hoppades de att det skulle bli en religiös gemenskap. De förbjöd bland annat alkohol i staden och erbjöd fri mark till alla som var villiga att bygga en kyrka. Bilden nedanför är över Hollywood år 1900.

Första nakenscenen redan under 1910-talet…

Den första nakenscenen i en film producerad i Hollywood var av simmaren och skådespelerskan Annette Kellerman (1887-1975) i filmen A Daughter of the Gods (1916).

Skriket i Gudfadern äkta…

I filmen Gudfadern (1972) var John Marleys (Jack Wolz) skräck i scenen när han upptäcker hästhuvudet helt äkta, eftersom han inte fick veta att ett riktigt hästhuvud, som hämtades från ett hundmatsfirma, skulle användas. Den berömda scenen finns att se HÄR (extern länk).

Hela vargflocken var av indiansk härkomst…

Inför filmen Twilight Saga: New Moon (2009), var samtliga skådespelare som skildrade en del av vargflocken skyldiga till att visa upp dokumentation som bevisade att de var av indiansk härkomst.

John Wayne populäraste filmstjärnan för huvudroller…

Den Hollywoodstjärna som spelade flest ledande roller i filmer var John Wayne (1907-1979), som var med i totalt 153 filmer. Stjärnan med de flesta skärmkrediter är John Carradine (1906-1988), som har varit med i över 230 filmer.

Bela Lugosis användes som osmickrande modell av Disney…

Bela Lugosis (1882-1956 (se bild nedanför)) ansikte användes som en modell för satan i Walt Disneys produktion Fantasia (1940). Lugosi var känd för att spela greve Dracula både på teaterscener och på biografer.

Världens dyraste film…

Med en påstådd budget på 280 miljoner dollar är Avatar (2009) en av de dyraste filmerna genom tiderna. Ordet ”avatar” är sanskrit för ”inkarnation” och används i hinduiska skrifter för att hänvisa till ”Guds mänskliga inkarnationer”.

Film har vi tack vare Thomas Edison…

Thomas Edison (se bild nedanför) uppfann de första rörliga bilderna, som var små filmbilder som kunde ses i en liten låda. Inledningsvis motsatte han sig att visa filmer på storskärm, eftersom han tyckte att enhandsuppvisningar skulle vara mer lönsamt.

Bötfälld för fult språk…

David O. Selznick blev bötfälld på 5 000 dollar för repliken ”Frankly my dear, I don’t give a damn” i Borta Med Vinden (1939). Den Katolska Legion av Anständighet gav filmen ett ”B” i betyg, med hänvisning till att filmen var ”moraliskt opassande för alla”.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win