2
2 points

Borta med vinden (originaltitel: Gone with the Wind) är en amerikansk film från 1939, baserad på romanen Borta med vinden skriven av Margaret Mitchell. Filmen hade biopremiär i USA den 15 december 1939 och producerades av David O. Selznick i slutet av den tid då producenter kunde avskeda regissörer på ”löpande band” eller använda ett flertal regissörer för olika typer av tagningar. Victor Fleming står dock officiellt för regin av filmen, men dess konstnärlighet står utan tvekan producenten David O. Selznick för. Om du ännu inte sett den hyllade klassikern från 1939 än, är det hög tid att du ser filmen på någon av alla streamingtjänster! Här följer tio lite mindre kända fakta om filmen, som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Oklart vem som skulle spela Scarlett…

Även när inspelningen av filmen hade påbörjat hade regissören David Selznick ännu inte bestämt vem som skulle passa bäst i rollen som Scarlett, trots att han hade en uppsjö av kända skådespelerskor att välja mellan. Men efter att Vivien Leigh hade provspelat rollen som Scarlett blev hon omgående inkallad för att prova på att filma i skarpt läge. Och så fick det bli – Vivien Leigh fick som bekant rollen som Scarlett.

Fick sparken för sin sexuella läggning…

Den regissör som från början var tänkt att regissera filmen, George Cukor (se bild nedan), fick sparken ganska omgående efter filmatiseringens start. George hade lagt ner över två år av planering och utveckling inför filmen. Den officiella anledningen till att George Cukor fick gå var att han och David Selznick inte kunde komma överens om filmens takt och huruvida detaljrik all rekvisita skulle vara. Men enligt källor ska George Cukor egentligen ha fått sparken på grund av sin öppet homosexuella läggning.

Tre olika regissörer…

Totalt sett hade Borta med vinden hela tre regissörer. Efter att herr Cukor fick lämna efter endast 18 dagars filmande blev han istället ersatt av Victor Fleming, som tidigare hade regisserat en annan klassiker; Trollkarlen från Oz (1939). Under produktionens gång fick dock Fleming ett nervöst sammanbrott och hotade med att köra av med bilen utför en klippa, som enligt källor ska ha varit fejkat, och istället fick Sam Wood ta över fram till Victor Fleming kunde återvända. Cukor filmade i 18 dagar, Fleming i 93 dagar och Wood i 24 dagar.

Affärsmagnat filmade i hopp om extramaterial…

Howard Hall, en affärsmagnat och filmentusiast från IowaUSA, fick vid ett tillfälle tillträde till inspelningen under grillscenen. Där passade han på att filma berömda röster och skådespelare i hopp om att det kunde bli lite extramaterial runt Busch Gardens, där scenen spelades in. Filmen låg inne Halls Brucemore villa fram till 2000-talet, där inspelningen upptäcktes bland andra filmer. Filmfrekvenserna överlämnades sedan till ”National Trust for Historic Preservation”.

Avskydde sin roll…

Leslie Howard avskydde sin roll som Ashley Wilkes. Howard var en nätt man i sina tidiga 40 år, och hade under sina tidigare roller mestadels porträtterat svaga och klent byggda män. Han gick endast med på att spela rollen som Ashley Wilkes, som var tänkt att vara en stilig man på 21 år i början av filmen, eftersom Selznick erbjöd honom en producentroll i en kommande film.

Låste in sig i en veckas tid…

När producenten Selznick, regissören Fleming och manusförfattaren Ben Hecht skulle färdigställa de sista scenerna i Borta med vinden låste de in sig (eller snarare låstes in av Selznick) på ett kontor i en veckas tid. Selznick vägrade att de andra (och han själv) skulle äta någon annan mat än bananer och jordnötter under veckans gång, i tron om att andra livsmedel skulle bromsa den kreativa processen. Mot slutet hade Selznick själv kollapsat av utmattning, medan Fleming hade fått ett brustet blodkärl i ögat. Det kan man kalla hängivenhet!

Vivien Leigh protesterade aktivt mot filmen…

Vivien Leigh (på bilden nedan) tog med sig en kopia av boken till inspelningen varje dag för att göra regissören Fleming arg. Hon blev väldigt upprörd när Cukor ersattes av Fleming, och höll inte med honom alls i hans skildring av boken. I en tyst protest tog hon med boken för att läsa högt när hon ansåg att hans skildring inte följde bokens originalitet. Till slut ska Selznick ha skrikit åt Vivien Leigh att kasta iväg ”fanskapet till bok”.

Clark Gable hotade med att hoppa av filmatiseringen…

Clark Gable bönade och bad om att inte få synas gråtandes i filmen. Mot slutet av filmen måste Melanie försiktigt säga till Rhett och Scarlett att deras dotter dött i en ridolycka. Nyheten är tänkt att föra Rhett till tårar, men Gable var rädd för att en sådan syn skulle förstöra hans image till den grad att han till och med hotade med att hoppa av filmatiseringen. Fleming, som var känd för att jobba bra ihop med manliga skådespelare, övertalade Gable om att hans tårar skulle förstärka honom som karaktär istället för att försvaga.

2 500 statister spelade döda…

Producenten Selznick insisterade på inte mindre än 2 500 statister skulle ligga i smutsen och porträttera de döda och sårade soldaterna mot slutet av kriget. Men på den tiden hade ”Screen Actors Guild” bara 1 500 man att erbjuda. Selznick sparade pengar genom att beställa 1 000 man till för att spetsa det episka lidandet som han ville skildra i filmen.

Mörkhyade skådespelare fick inte deltaga på premiären…

Hattie McDaniel blev den första afroamerikanskan att vinna en Oscar®-statyett, men förbjöds att deltaga på premiären av filmen. Ingen av de mörkhyade som var med i Borta med Vinden fick deltaga på premiärvisningen av filmen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win