1
1 point

Avatar är en amerikansk science fiction-film, regisserad och producerad av filmskaparen James Cameron. Den hade världspremiär den 18 december 2009 och släpptes på DVD och Blu-ray den 28 april 2010 i Sverige. Filmen har spelats in med ny stereoskopisk 3D-teknik som Cameron själv varit med och designat. Och man kan väl inte säga annat att filmprojektet minst sagt blev lyckat! Här är tio intressanta fakta och kuriosa som du bör känna till om äventyret i Pandora!

Ett helt nytt språk skapades…

Na’vi-språket skapades helt från grunden genom lingvisten dr Paul R. Frommer. James Cameron anlitade honom för att komma på ett språk som skådespelarna kunde ha lätt för att uttala, men som samtidigt inte liknade några mänskliga språk. Frommer skapade ca 1 000 ord för skådespelarna att använda sig utav.

Snacka om hård…

Filmens regissör, James Cameron, (på bilden nedanför) är känd för att vara stenhård under inspelningar. Under inspelningen av Avatar var han utrustad med en spikpistol, som han satte fast alla ringande och störande mobiltelefoner med på väggen jämte en exit-skylt.

Skulle egentligen ha släppts 10 år tidigare…

James Cameron planerade ursprungligen att ha filmen färdig för att släppas redan under år 1999. Vid den tiden var specialeffekter avsevärt dyrare, och herr Cameron ville ha en budget på 400 000 000 dollar. Ingen studio ville dock finansiera en så dyr film, vilket resulterade i att den lanserades åtta år senare – när specialeffekterna var billigare att göra – och framförallt bättre!

Vi kan tacka Sagan om Ringen för Avatar

Vad som fick James Cameron att säkert veta att specialeffekterna hade utvecklats så pass väl att Avatar var genomförbar, var efter att han hade sett Gollum i The Lord of the Rings: The Two Towers (2002).

Detta skiljer avatarerna från Na’vi…

Avatarerna har ögonbryn och fem fingrar per hand och fem tår per fot medan Na’vi bara har fyra fingrar/tår och saknar ögonbryn. Avatarerna är också bredare vid bröst och armar, vilket får dem att se mer ”muskulösa” ut än Na’vi-folket.

Från skog och djungel till lyxhotell…

För att hjälpa skådespelarna att förbereda sig för sina roller, tog regissören James Cameron med sig besättningen till Hawaii, där de tillbringade sina dagar med att vandra genom skogar och djungler och leva som stamfolk (bygga lägereldar, äta fisk de själva fiskat och så vidare), för att få en bättre känsla av hur det skulle vara att leva och röra sig i djungeln på Pandora. Dessa vandringar och äventyr skedde dock endast under dagtid. Nätterna tillbringade de så klart på lyxhotell.

Mer än halva filmen…

Totalt är omkring 60% av allt du ser i filmen digitala specialeffekter. Filmen använde avancerad motion capture-teknik och CGI (datorgenererad grafik) för att skapa de imponerande visuella elementen, inklusive de fiktiva varelserna och miljöerna på Pandora.

Och så blev det…

Trots att Na’vi inte är däggdjur insisterade James Cameron redan från början att Neytiri skulle ha bröst. Detta för att hon skulle se het ut från en människas synvinkel – det vill säga biobesökarna.

Det förklarar krigsmålningen…

I scenen där slutstriden äger rum har Neytiri en vit ”hand” på bröstet som en del av hennes krigsmålning. Den har fem fingrar, vilket tyder på att det är Jakes hand (avatarer har fem fingrar medan Na’vi bara har fyra, som sagt).

Tack för det, Disney…!

James Cameron medgav i en intervju att han fick idén för Avatar efter att ha sett Disneys animerade film Pocahontas (1995). Tack för en underbar film då, Disney!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win