1
1 point

En mumie är ett lik som bevarats under lång tid, genom avsiktlig eller oavsiktlig konservering (av typen mumifiering). Mumifiering var vanligt i antikens Egypten, och dessa balsamerades i regel. Säkerligen har du tidigare sett någon skräckfilm full av mumier som vaknar till liv, men här är tio fakta som du antagligen inte kände till om riktiga mumier!

500 år gammal välbevarad mumie…

Mumien Juanita är den välbevarade frusna kroppen av en inkaflicka som offrades till gudarna för omkring 500 år sedan. Hennes kropp var så välbevarad att forskare kunde bekräfta att hon åt grönsaker cirka 6-8 timmar före sin död.

Malaria funnet hos Tutankhamon…

I DNA-test av Tutankhamons mumie (se bild nedanför) fann forskare DNA från myggburna parasiter som orsakade malaria. Detta är för närvarande det äldsta kända genetiska beviset på sjukdomen.

Spår av nikotin och kakao…

Spår av både nikotin och kakao har hittats i flera antika egyptiska mumier, vilket bekräftar att människan har varit nikotinberoende under århundraden

Forskargrupp åt delar av mumifierad stäppbison…

År 1979 upptäcktes en mumifierad stäppbison som heter Blue Babe i amerikanska Alaska. Under förberedelsen av proverna gjorde forskargruppen även en gryta och åt en del av stäppbisonens hals för att ”fira prestationen”. Stäppbisonen förekommer ofta i grottmålningar och dog ut för uppskattningsvis 6 000 år f.Kr.

”Frankensteins mumier”…

Mumifieringar som kallas för ”Frankenstein” har blivit funnet i Skottland. Fyndet var två kroppar som var ihopsatta av totalt sex olika kroppar.

Ljushyade fynd i Kina…

Forskare och utgrävare har hittat 2 000 – 5 000 år gamla mumier i Kina som är kaukasoida (ljushyade), gissningsvis från Europa. Hur mumierna har hamnat där är man dock osäker på.

Mumie full av tatueringar…

De äldsta tatueringarna man har funnit har varit på en cirka 5 000 år gammal mumie. Man kunde identifiera tatueringarna med hjälp av UV-lampor.

Prostatacancer inget nytt…

I dag vet man att prostatacancer inte är något nytt förekommande hos människosläktet. Forskare lyckades nämligen diagnostisera en 2 250 år gammal egyptisk mumifierad människa med metastatisk prostatacancer.

Mysteriet hos vandrarna som fann ”Ötzi”…

En av vandrare som fann ”Ötzi” (se bild nedanför), en 5 000 år gammal mumie begravd i isen i Alperna, hittades död, begravd i is, efter en vandringsolycka under år 2004. Han är en av sju personer som är kopplade till mumien som har hittats död under loppet av samma år.

Mumie fick pass…

När den över 700 år gamla mumien Ramses II skickades till Frankrike på mitten av 1970-talet, utfärdades det faktiskt ett lagligt egyptiskt pass inför flygresan.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win