Välj en sida

Hud (cutis på latin) är den mjuka vävnad som täcker kroppsytan på människor och andra ryggradsdjur. Huden utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Kemiska ämnen i hudens utsöndringsprodukter skyddar också mot patogener. Den inrymmer känselsinnet och speciella vävnader som hår, naglar och hudkörtlar. Huden är utan tvekan kroppens största och tyngsta organ, så det gäller att ta väl vara på den! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om din egna hud.

Därför gör det så ont att skära sig på papper…

Papercuts gör så ont eftersom snittet blöder ofta mycket lite eller inget alls, vilket lämnar hudens smärtreceptorer öppna för luften.

Skyddar sig själva vid solbränna…

När du får en solbränna är det inte dina hudceller som skadats av solen och dör, det är dina hudcellers DNA som skadas av solen och dödar sig själva så att de inte förvandlas till cancerceller.

Fimpa ciggen och behåll bysten…

Rökning gör bröst hängiga snabbare än normalt genom att bryta ner ett protein i huden som kallas elastan. Proteinet elastan ger ungdomlig hud dess elastiska utseende som stöder brösten. 

Därför kliar det på din hud när du ligger på gräs…

Anledningen till att gräs faktiskt gör att det kliar på din hud om du lägger dig på gräset, beror på att gräset faktiskt skär i huden med sina sågtandade kanter.

Det vill man ju helst undvika…

Om du lämnar limejuice på kroppen en solig dag, kan din hud få andra gradens brännskador och missfärgas i åratal. Den heter ”Margarita dermatit” eftersom människor ofta få det samtidigt som de dricker och gör margaritas i solen.

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar vars kroppar är sammanvuxna sedan graviditeten då det befruktade ägget inte har delats fullständigt till två skilda individer. Fenomenet uppstår en gång på mellan 50 000 och 200 000 födslar, med något högre frekvens i...

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

10 fakta du antagligen inte visste om klimakteriet

Klimakteriet - övergångsåldern eller perimenopaus (från grekiskans klimakterikos = kritisk) - är den övergångstid som varar något år, då en kvinna övergår från att vara fruktsam till att inte längre få ägglossning, och därmed inte längre kan bli befruktad på den...