Hud (cutis på latin) är den mjuka vävnad som täcker kroppsytan på människor och andra ryggradsdjur. Huden utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Kemiska ämnen i hudens utsöndringsprodukter skyddar också mot patogener. Den inrymmer känselsinnet och speciella vävnader som hår, naglar och hudkörtlar. Huden är utan tvekan kroppens största och tyngsta organ, så det gäller att ta väl vara på den! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om din egna hud.

Därför gör det så ont att skära sig på papper…

Papercuts gör så ont eftersom snittet blöder ofta mycket lite eller inget alls, vilket lämnar hudens smärtreceptorer öppna för luften.

Skyddar sig själva vid solbränna…

När du får en solbränna är det inte dina hudceller som skadats av solen och dör, det är dina hudcellers DNA som skadas av solen och dödar sig själva så att de inte förvandlas till cancerceller.

Fimpa ciggen och behåll bysten…

Rökning gör bröst hängiga snabbare än normalt genom att bryta ner ett protein i huden som kallas elastan. Proteinet elastan ger ungdomlig hud dess elastiska utseende som stöder brösten. 

Därför kliar det på din hud när du ligger på gräs…

Anledningen till att gräs faktiskt gör att det kliar på din hud om du lägger dig på gräset, beror på att gräset faktiskt skär i huden med sina sågtandade kanter.

Det vill man ju helst undvika…

Om du lämnar limejuice på kroppen en solig dag, kan din hud få andra gradens brännskador och missfärgas i åratal. Den heter ”Margarita dermatit” eftersom människor ofta få det samtidigt som de dricker och gör margaritas i solen.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ....

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...