3
3 poäng

Hud (cutis på latin) är den mjuka vävnad som täcker kroppsytan på människor och andra ryggradsdjur. Huden utgör ett mekaniskt skydd mot omvärlden och bidrar till vätskebalans och värmereglering. Kemiska ämnen i hudens utsöndringsprodukter skyddar också mot patogener. Den inrymmer känselsinnet och speciella vävnader som hår, naglar och hudkörtlar. Huden är utan tvekan kroppens största och tyngsta organ, så det gäller att ta väl vara på den! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om din egna hud.

Därför gör det så ont att skära sig på papper…

Papercuts – även kallat som ”papperssår” eller ”pappersskärning” – gör så ont eftersom snittet blöder ofta mycket lite eller inget alls, vilket lämnar hudens smärtreceptorer öppna för luften.

Dina hudceller skyddar sig själva vid solbränna…

När du får en solbränna är det inte dina hudceller som skadats av solen och dör, det är dina hudcellers DNA som skadas av solen och dödar sig själva så att de inte förvandlas till cancerceller.

Fimpa ciggen och behåll bysten…

Rökning gör bröst hängiga snabbare än normalt genom att bryta ner ett protein i huden som kallas elastan. Proteinet elastan ger ungdomlig hud dess elastiska utseende som stöder bysten. 

Därför kliar det på din hud när du ligger på gräs…

Anledningen till att gräs faktiskt gör att det kliar på din hud när du ligger i det, beror på att gräset faktiskt skär i huden med sina sågtandade kanter. Tittar man på ett grässtrå i ett mikroskop så ser de ut som rena rama sågbladet.

Det vill man ju helst undvika…

Om du lämnar limejuice på kroppen en solig dag, kan din hud få andra gradens brännskador och missfärgas i åratal efter. Den heter ”Margarita dermatit” eftersom människor ofta får det samtidigt som de dricker och gör Margaritas i den stekande solen.

Låt din hud berätta en egen solskenshistoria…

Huden är det enda organet som kan skriva sina egna meddelanden! Den producerar vitamin D när den exponeras för solen och ”skriver” den biokemiska processen direkt på din hud. Så nästa gång du är ute i solen, låt huden berätta sin egen solskenshistoria!

Vi kan egentligen inte se vår egna huds utseende…

Huden på alla människor är egentligen täckta av ränder. De kallas ”Blaschkos linjer”, och de täcker kroppen från topp till tå. Vi kan bara inte se dem. Dessa linjer representerar det mönster genom vilket embryonala celler migrerar under fosterutvecklingen. Blaschkos linjer syns inte normalt sett men kan bli synliga vid vissa hudsjukdomar, infektioner eller andra tillstånd som påverkar huden. De kan vara svåra att upptäcka eftersom de inte är permanent synliga och kan variera mellan olika individer. Se bilden nedanför, så förstår du bättre.

Därför luktar de så hos äldre människor…

”Pensionärsdoften” (som du säkert bekantat dig med någon gång) är faktiskt orsakad av den kemiska 2-nonenalen. Äldre människor utsöndrar denna kemikalier genom huden på en mycket högre nivå än yngre människor.

Därför ska du duscha kallt istället…

Att ta långa varmduschar är faktiskt riktigt dåligt för din hud, eftersom det varma vattnet mjukar upp oljor i huden så att de lätt tvättas bort, vilket gör det lättare för huden att torka ut och bli kliande.

Din hudkräm kan innehålla en snuskig detalj…

Förhudar används ofta för att göra exklusiva hudkrämer. De hudvårdsprodukter som innehåller fibroblaster odlas på förhuden och skördas sedan från den. Mysigt, va?

Ditt damm under sängen är till största del inte döda hudceller…

Du har säkert tidigare hört att majoriteten av dammet under din säng består av döda hudceller. Oroa dig inte, det hela är bara en myt. Hushållsdamm består faktiskt av en blandning av olika partiklar. Döda hudceller kan vara en komponent, men damm kan också inkludera textilfibrer, hår, pollen, djurhud, mögelsporer och mycket annat. Med andra ord är en väldigt liten del av ditt dam just döda hudceller.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win