1
1 poäng

Alla har vi det, deoxiribonukleinsyra (förkortat DNA), det kemiska ämnet som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet, i samtliga av världens kända organismer (med undantag av RNA-virus). DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism. Dess huvudsakliga funktion är att långtidsförvara information som påverkar organismernas utveckling och funktion. DNA liknas ibland vid programkod eller ett recept, eftersom det innehåller de instruktioner som behövs för att konstruera cellernas komponenter, RNA och proteiner. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just din (och andras) DNA!

Nej, du lär tyvärr aldrig att få se dinosaurier…

Forskare har räknat ut att DNA aldrig kan klonas om det är mer än två miljoner år gammalt. Detta utesluter alla möjligheter att någonsin kunna klona fram en dinosaurie i framtiden, eftersom de yngsta av dem levde för cirka 65 000 000 år sedan. Så nej, tyvärr, det blir inget Jurassic Park ens i framtiden.

Den lilla 0,01% gör skillnad…

Alla människor har en DNA-struktur som är 99,9% lika, och den sista 0,01% är tillräckligt mycket för att identifiera olika sekvenser (för att skilja varandra från vilket DNA som egentligen tillhör vem).

Virus – en stor del av vårt mänskliga arv…

Omkring 8% av det mänskliga DNA:t består av gamla virus som förr i tiden användes för att infektera oss.

Så kan man krångla till det för polisen…

Om du har fått en benmärgstransplantation kan ditt blod ha givarens genetiska information, och din saliv- och ditt hår-DNA ditt eget. Detta har tidigare lett till att människor felaktigt har arresterats på grund av DNA-bevis.

Så lika är vi människor bananer…

En människas genetiska information är till 50% likadant uppbyggd som en banans genetik. Det kan tyckas mycket, men i själva verket är det ganska lite.

Vi är bara ett par stora lagringsutrymmen…

I ett experiment som utfördes av forskare på den amerikanska skolan Harvard kunde de lagra över 700 terabyte data på ett enda gram av mänsklig DNA.

Snart kanske Google kan skippa stora datorhallar…

Cirka två gram av våran genetiska information skulle tekniskt sett kunna lagra hela världens gemensamma databaser. Kan detta vara början på någon form av framtida datalagringar?

Kan vi äntligen leva för evigt snart…?

Det finns en 18-åring som aldrig har åldrats (fysiskt eller mentalt) och förblir på ett barns nivå. Hennes genetiska information kan en dag vara grunden för ett genombrott om ett så kallat ”evigt liv”.

Tvillingparet som gick fria…

Den tyska polisen kunde aldrig få fast den skyldige efter en juvelstöld, trots klara bevis och videoövervakningsbilder. Anledningen? Den gripne hade samma genetiska information som sin enäggstvilling, bägge förnekade brottet och kunde sedan går fria.

Äntligen är det slut med taggiga penisar

Män har förlorat DNA-koden som en gång gjorde mänskliga penisar taggiga. Det kanske vi alla bör vara väldigt tacksamma för?

Uppenbarligen är vårt DNA långt…

Det finns en gammal myt om att vårt DNA skulle sträcka sig till dvärgplaneten Pluto och tillbaka om vi ”rullade ut” det. Men det stämmer inte riktigt. I själva verket skulle det ”bara” vara cirka två meter långt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win