BMW, Bayerische Motoren Werke, är en tysk bil- och motorcykeltillverkare med huvudkontor i München. Företaget äger även Rolls-Royce och Mini. Företaget är dessutom involverade i flera motorsporter, bland annat formel 1, där de sedan 2005 äger majoriteten i BMW Sauber. Men vägen dit har inte varit enkel, och i själva verket hade bilarna idag likaväl kunnat byggas av Mercedes. Nu blev det lyckligtvis dock aldrig så, och idag tillverkar tyskarna fler bilar än någonsin! Här är tio fakta som du kanske inte kände till om den fyrcylindriga fadern!

Kunde ha hetat Mercedes…

Under det sena 1950-talet blev BMW nästan en del av Mercedes-familjen. 1959 stod BMW inför en stor ekonomisk kris och var inte långt ifrån en konkurs, vilket ledde till att Mercedes ägare, Daimler-Benz, ville ta över BMW:s verksamhet. Kollektivt sade BMW:s aktieägare nej och kom med en kontring. Även de lägst avlönade mekanikerna i företaget hjälpte till med att köpa tillbaka aktier. Så småningom, en man vid namn Quandt tog kontroll över firman, och hans familj äger fortfarande en stor del av företaget idag. Detta är än idag den viktigaste skärmytslingen av den intensiva rivaliteten mellan Mercedes och BMW.

Elbilar ingen nyhet…

Redan år 1972 byggde den tyska biljätten sin första elbil (se bild nedanför). Bilen blev dock ganska överskuggad med tanke på de attentat och hemskheter som hände under de Olympiska Spelen samtidigt i München, Tyskland. Bilen använde sig utav tolv batterier och kunde köra cirka 30 km på en laddning. Företaget själva hävdar att projektet med elbilen snarare var en teknisk utmaning än något som var tänkt att användas som marknadsföring.

Så blev BMW M-serien till…

BMW och Lamborghini kom överens på 1970-talet med att bygga en racerbil tillsammans. I elfte timmen, till synes av ekonomiska skäl, drog Lamborghini sig ur. Tysken fick med andra ord bygga bilen helt på egen hand, men gick istället till det privata karossföretaget Baur, som fick ta Lamborghinis del. Därmed föddes originalet av BMW M-serien.

Från 75 hästkrafter till 1 400 på samma motor…

BMW:s fyrcylindrig M10-motor var en vidareutveckling av en motor som redan fanns ute på gatorna år 1962, då med 75 hästkrafter. 1983, 21 år senare, lyckades ingenjörer att pressa över 1 400 hästkrafter från samma motor – kraftigt modifierad men fortfarande till synes byggde den på samma originalmotor – och föraren Nelson Piquet vann ”Formula One World Championship” med den häftigt modifierade motorn. Imponerande, va?

Tillverkar än reservdelar för veteranbilar…

Än idag gör det tyska företaget samma delar som de tillverkade under andra världskriget. Konstigt, kan tyckas. Men med tanke på den mängd veteranbilar av märket som behöver reservdelar är det kanske fullt förståeligt. Så skulle din växel plötsligt gå sönder till din klassiska BMW 328, kan du än idag beställa en helt nytillverkad sådan.

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....