Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om gräs - 10Fakta.se

Gräs (på latin Poaceae, tidigare Gramineae) är en familj enhjärtbladiga växter med omkring 9 000 olika arter i hela världen. Varje dag trampar du med all säkerhet i någon form av gräs, och när du är ute till havs har du säkert snurrat in dig i sjögräs vid något tillfälle. Här är tio fakta som du bör känna till om något som vi tar så självklart i vår vardag!

20% av jordens mark är gräs….

Uppskattningsvis består jordens markyta av cirka 20% gräsmarker av alla dess olika arter. Gräs växer som allra mest i de tropiska delarna av vår planet.

Finns 9 000 olika grässorter…

Som tidigare nämnt finns det cirka 9 000 olika grässorter här på jorden. Men med tanke på att vi har cirka 1 000 000 olika växtarter (varav bara cirka 350 000 av dem har namn) kan det tyckas vara en ganska obetydande del som är just grässorter.

Gräs är inget nytt…

Gräs är inget nytt direkt. Forskare har funnit sjögräs i Medelhavet som är cirka 200 000 år gammalt.

Gräs framkallar klåda…

Du har säkerligen vid många tillfällen lagt dig ner i bar överkropp i gräset för att avnjuta solen, men plötsligt upptäckt att det börjar klia som tusan! Det är inte så konstigt, gräset vi har här i Sverige består nämligen av små, små, små, små taggar, som kan framkalla klåda på din hud.

Gräs används i drycker…

Gräset är i många av de livsmedel och drycker som vi konsumerar, inklusive ölwhisky och bröd. Vanligtvis är dessa i form av vetegräs och korngräs, så oroa dig inte, du konsumerar med största sannolikhet inte din egen eller din grannes gräsmatta.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...