1
1 poäng

Gräs (på latin Poaceae, tidigare Gramineae) är en familj enhjärtbladiga växter med omkring 9 000 olika arter runt om i hela världen. Varje dag trampar du med all säkerhet i någon form av gräs, och när du är ute till havs har du säkert snurrat in dig i sjögräs vid något tillfälle – som tillhör samma släkte. Här är tio fakta som du bör känna till om något som vi tar så självklart i vår vardag!

45-45% av jordens markyta består av gräs….

Uppskattningsvis består jordens markyta av cirka 45-45% gräsmarker av alla dess olika arter. Gräs växer som allra mest i de tropiska delarna av vår planet.

Finns 9 000 olika grässorter…

Som tidigare nämnt finns det cirka 9 000 olika grässorter här på jorden. Men med tanke på att vi har cirka 300 000 – 400 000 olika växtarter kan det tyckas vara en ganska obetydande del som är just grässorter.

Och det är inget nytt här på jorden, direkt…

Gräs är inget nytt fenomen, direkt. Forskare har funnit sjögräs i Medelhavet som är cirka 200 000 år gammalt. Dessa sjögräsängar har bevarats under sedimentation och har gett forskarna möjlighet att studera långsiktiga förändringar i Medelhavsområdet.

Därför kliar det när du rullar dig i gräset…

Du har säkerligen vid många tillfällen lagt dig ner i bar överkropp i gräset för att avnjuta solens strålar, men plötsligt upptäckt att det börjar klia som tusan! Det är inte så konstigt, gräset vi har här i bland annat Sverige består nämligen av små, små, små, små taggar på bladen och stjälkarna, som kan framkalla klåda på din hud.

Det används även i läskedryck…

Gräset är i många av de livsmedel och drycker som vi konsumerar, inklusive ölwhisky och bröd. Vanligtvis är dessa i form av vetegräs och korngräs, så oroa dig inte, du konsumerar med största sannolikhet inte din egen eller din grannes gräsmatta.

Vi äter inte bara gräs, utan…

Gräs utgör inte bara en stor del av vår livsmedelskonsumtion, utan används också som byggmaterial och som halm för tak över hela världen. Fibrerna från många grässorter används också vid framställning av bland annat papper.

Klorofyll gör gräs grönt…

Gräset är grönt på grund av klorofyllet i den, samma kemikalier som du kan hitta i de flesta växter. Klorofyll är ett ljust pigment som absorberar blått och rött ljus, men reflekterar grönt ljus. Gräset är med andra ord inte grönare på andra sidan.

Detta är den dyraste sorten…

Gräset är avgörande för många sporter runt om i världen, såsom golftennis och fotboll. Den mest kända grästennisbanan i världen är Centre Court i Wimbledon i England och anses vara den dyraste gräsmatta i världen och består av engelskt rajgräs.

En gräsmatta motsvarar egentligen miljontals plantor…

Varje gräsmatta består av miljontals gräsplantor! På fyra kvadratcentimeter består det av cirka sex gräsplantor. Tänk då hur många gräsplantor du har bara på din egen gräsmatta!

Gräs är nästan bara vatten…

Ett vanligt grässtrå består i stort sett av vatten, och andelen kan variera något beroende på grässort och andra faktorer. Generellt sett innehåller ett grässtrå cirka 75-80% vatten.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win