1
1 point

Film ses bäst på bio, sägs det. Och ja, det ligger nog mycket i det, men i samma veva som ny teknik ständigt introduceras för människan och priserna pressas är det idag också många filmer som aldrig når biograferna. Men här är tio roliga och lite skruvade fakta om kända filmer som utan tvekan varit stora allihopa på biograferna runt om i världen!

Mycket kulturarv har gått förlorat…

Cirka 90% av alla amerikanska filmer som spelades in innan år 1929 är helt borta. Heller finns inga kända kopior sparade av filmerna.

Så lades ljudet till dinosaurierna till…

Vrålen och ljuden från dinosaurierna i filmen Jurassic Park (1993) kommer i själva verket från sköldpaddor som parar sig. Japp, du läste rätt.

Fick inte använda ordet ”maffia”…

Ordet ”maffia” används aldrig i filmversionen av Gudfadern (1972). Detta för att den riktiga maffian ställde det som ett krav för att hjälpa till med filmen.

Förr satt man kvar efter att biofilmen hade visats…

Förr i tiden spelades filmtrailers för kommande filmer efter själva filmen som man hade betalat för att få se. Inte likt idag, där de spelas före.

Snacka om vinstgivande…

Filmen Paranormal Activity (2007) kostade mindre än 15 000 dollar att producera. Men den spelade in över hela 193 000 000 dollar. En ganska så vinstgivande film med andra ord, som kan få andra kända filmer att slänga sig i väggen!

Bruce Lee var för snabb för kameran…

Skådespelaren Bruce Lee är i själva verket så snabb när han utövar sina slag och sparkar, att många av hans filmer har blivit tvungna att spela filmen långsammare för att man ska hinna uppfatta och se.

Större producent än Hollywood…

Landet Nigeria spottar årligen ur sig fler filmer än vad hela USA gör. Men flest är inte alltid bäst, som man brukar säga.

Nästan som en biroll i sin egna film…

Godzilla är bara synlig i totalt cirka åtta minuter av nyinspelningen Godzilla från år 2014.

Star Wars inspirerade känd regissör…

Efter att den kända regissören James Cameron (på bilden nedan) hade sett den första filmen i Star Wars-trilogin bestämde han sig för att säga upp sig från sitt jobb som lastbilschaufför för att istället börja inom filmindustrin. Ett ganska bra val, kan tyckas.

Trassel var en påkostad produktion…

Produktionen av Disneyfilmen Trassel (2010) kostade mer än vad hela produktionen av filmen Avatar (2009) kostade.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win