1
1 poäng

Psykologi är läran om människans beteende, tankar, känslor och samspel med andra människor. Det kan röra sig om forskning kring områden som neuropsykologi, psykoneuroendokrinologi, mänskligt beteende, personlighetsutveckling eller artificiell intelligens. Idag vet vi mer om psykologi än vad vi någonsin tidigare har vetat, även om mycket fortfarande är fullt oförklarligt. Här är i alla fall tio fakta om psykologi som du bör känna till!

Håll dina drömmar för dig själv…

Om du berättar om dina målsättningar och drömmar för folk är det mindre sannolikt att de kommer att slå in, då du tappar en viss del av motivationen, har en studie visat.

Därför har man en favoritlåt…

Det är med största sannolikhet att din favoritlåt är just din favoritlåt eftersom du kan associera den med någon emotionell händelse från ditt liv.

Tar tacksamt emot presenter…

En studie har visat att människan blir gladare och mår bättre av att spendera pengar på andra än sig själv. Samma studie har också visat att man blir lyckligare av att spendera pengar på upplevelser än materiella ting.

Fobier finns antagligen inprogrammerat i ditt DNA…

Enligt en ny undersökning har påvisats att fobier ligger programmerat i ditt DNA – i vissa fall sedan flera generationer tillbaka.

Du kanske inte ens existerar…

Det finns en sällsynt psykisk störning där människor tror att de är förruttnade, döda eller obefintlig. Kort översatt tror människan att hen egentligen inte existerar.

Kanske är en kändis kär i just dig…?

Erotomani är en existerande sjukdom där man tror att en kändis är förälskad i sig. Detta gäller dock självklart inte förälskelsen mellan Jessica Alba och mig. Den är äkta.

Snart är vi alla inlagda…

Den genomsnittliga gymnasieeleven ligger idag på samma nivå av ångest som den genomsnittliga psykiatriska patienten i början av 1950-talet hade.

Aj…

Enligt forskare behandlar hjärnan ett nekande på samma sätt som fysisk smärta.

Uppleva Truman Show i verkligheten…!

Du har väl sett filmen The Truman Show (1998) med Jim Carrey i huvudrollen? Där han omedvetet lever i en iscensatt värld som i själva verket är ett underhållningsprogram för alla andra. Det finns faktiskt en liknande sjukdom som passande nog heter The Truman Syndrome, där människan tror att hen lever i en TV-realityserie.

Forskare vet inte varför…

Aldrig någonsin har en människa som fötts blind utvecklat den psykiska diagnosen schizofreni.

Lever bakom en fasad…

Enligt undersökningar är komiker och utåt glada människor oftast mer deprimerade än den genomsnittliga människan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win