Välj en sida

Under en bemannad resa till Mars är Astronaut Mark Watney förmodade död efter en våldsam storm och lämnas kvar av hans besättning. Men Watney har överlevt och finner sig strandsatt och ensam på fientlig planet. Med endast några magra leveranser måste han använda sin uppfinningsrikedom, kvickhet och hjärna för att livnära sig och hitta ett sätt att signalera till jorden som han är vid liv. Filmen lanserades år 2015 och blev en succé direkt! Här är tio fakta som du bör känna till om filmen med Matt Damon i spetsen!

Populär destination för Mars-inspelningar…

Många undrar hur man har lyckats med den Mars-liknande miljön i The Martian, men sanningen är den att filmen spelades in i Wadi Rum, Jordanien, som har en rödfärgad öken. En annan film som spelades in på samma ställe var den populära ”Red Planet” (2000).

Baserad på en novell av Andy Weir…

Som vi alla vet bygger filmen The Martian på en novell skriven av Andy Weir. Till en början publicerade han sin novell på en blogg, fritt för alla att läsa, men när den kom att bli väldigt populär fick han förfrågningar om han kunde ordna novellen i ett format så den gick att ladda ner, därefter hamnade den på Amazon för Kindle, till det minimala priset av 0,99 dollar. Från en novell på en blogg till en storfilm med Matt Damon i huvudrollen, inte illa pinkat.

Fem veckors ren ensamhet…

Scenerna där Mark Watney (Matt Damon) är ensam spelades in under fem veckor i streck. Det bör ha varit ganska tråkigt att under fem veckor vara den enda skådespelaren?

Så orienterade sig Mark…

Det nämns aldrig i The Martian hur Mark Watney (Matt Damon) navigerar på planeten utan varken GPS eller kompass (kompass skulle å andra sidan vara värdelös, då Mars saknar magnetfält). Däremot nämns det i boken att han navigerar med hjälp av månen Phobos, för att kunna orientera sig rätt.

I boken nämns det att han navigerar med hjälp av månen Phobos, för att kunna orientera sig rätt.

En minuts överlevnad…

I början av filmen nämns det att en komprometterad rymddräkt skulle orsaka en dekompression, och att man skulle överleva cirka en minut. Detta är faktiskt vetenskapligt korrekt, trots att många tror motsatsen. En sund och defektlös kropp kan faktiskt överleva i totalt vakuum utan några större konsekvenser i cirka en minut. Därefter blir dock konsekvenserna döden.

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...