4
4 poäng

Under en bemannad resa till Mars är Astronaut Mark Watney förmodade död efter en våldsam storm och lämnas kvar av hans besättning. Men Watney har överlevt och finner sig strandsatt och ensam på den fientliga planeten Mars. Med endast några magra leveranser måste han använda sin uppfinningsrikedom, kvickhet och hjärna för att livnära sig och hitta ett sätt att signalera till jorden att han är vid liv. Filmen lanserades år 2015 och blev en succé direkt! Här är tio fakta som du bör känna till om filmen med Matt Damon i spetsen!

Populär destination för Mars-inspelningar…

Många undrar hur man har lyckats med den Mars-liknande miljön i The Martian (2015), men sanningen är den att filmen spelades in i Wadi RumJordanien, som har en rödfärgad öken. En annan film som spelades in på samma ställe var den populära Red Planet (2000).

Baserad på en novell av Andy Weir…

Som vi alla vet bygger filmen The Martian på en novell skriven av Andy Weir. Till en början publicerade han sin novell på en blogg, fritt för alla att läsa, men när den kom att bli väldigt populär fick han förfrågningar om han kunde ordna novellen i ett format så den gick att ladda ner, därefter hamnade den på Amazon för Kindle, till det minimala priset av 0,99 dollar. Från en novell på en blogg till en storfilm med Matt Damon i huvudrollen, inte illa pinkat.

Fem veckors ren ensamhet…

Scenerna där Mark Watney (Matt Damon) är ensam spelades in under fem veckor i streck. Det bör ha varit ganska tråkigt att under fem veckor vara den enda skådespelaren?

Så orienterade sig Mark…

Det nämns aldrig i The Martian hur Mark Watney (Matt Damon) navigerar på planeten utan varken GPS eller kompass (kompass skulle å andra sidan vara värdelös, då Mars saknar magnetfält). Däremot nämns det i boken att han navigerar med hjälp av månen Phobos, för att kunna orientera sig rätt.

En minuts överlevnad…

I början av filmen nämns det att en komprometterad rymddräkt skulle orsaka en dekompression, och att man skulle överleva cirka en minut. Detta är faktiskt vetenskapligt korrekt, trots att många tror motsatsen. En sund och defektlös kropp kan faktiskt överleva i totalt vakuum utan några större konsekvenser i cirka en minut. Därefter blir dock de slutliga konsekvenserna döden.

Vatten hittades på planeten strax innan filmpremiären…

Den 28 september 2015, det vill säga fyra dagar innan premiären av The Martian, utannonserade amerikanska NASA att de hittat bevis på att flytande vatten existerar på planeten Mars.

Odlade potatisen på riktigt…

Du minns väl när Mark Watney börjar odla potatis i filmen? En riktig odling planterades faktiskt, i alla möjliga stadier av potatisens tillväxt, just för att göra det så realistiskt som möjligt. Odla potatis i Jordaniens öken vore något!

Smalade av rymddräkterna…

När rymddräkten för filmen skulle designas tittade designerna faktiskt på riktiga rymddräktsprototyper som NASA har tagit fram för en eventuell Mars-resa. Regissören, Ridley Scott, tyckte dock att de riktiga rymddräkterna var för klumpiga, och såg ut som Buzz Lightyear från Toy Story. Det hela resulterade i att de ”smalades ner” för att passa biopubliken bättre.

Finns fungerande prototyper…

Det tältliknande skyddet som Mark Watney spenderar sin mesta tid i kallas för ”hab” – en förkortning av ”Mars Lander Habitat”. NASA har redan utvecklat fungerande prototyper av ”Mars Habs”, kompletterade med syreapparater, vattenflöde och luftslussar för att skydda astronauter från den ogästvänliga och strålningsvänliga ytan av Mars. Ganska nyligen höll NASA också en tävling i vem som kunde bygga det bästa ”Hab”-tältet. Om NASA har fått några nya idéer efter tävlingen återstår att se.

Ares-programmet fanns på riktigt…

Namnet på uppdraget till Mars i filmen är ”Ares”.  I det verkliga livet har NASA utvecklat farkoster som kallas ”Ares I” och ”Ares V” för en eventuell besättning. Det hela avbröts dock år 2010 och har istället ersatts med ett annat program.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
3
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win