Välj en sida

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga sockerhalter – en del länder har redan utfört detta! Snart kanske det är dags för Sverige? Tills dess får ni avnjuta lite viktigt fakta om sockret i sin helhet.

Så dyrt var sockret under 1700-talet…

På 1700-talet kostade en tesked av socker motsvarande 45 kronor, mätt i svensk valuta och inflation.

Det kunde jag aldrig gissa…

Det kan låta osannolikt, men citron innehåller mer fruktsocker än vad jordgubbar gör!

Överkonsumeras världen över…

I genomsnitt världen över konsumerar människan 500 extra kalorier per dag bara från sockret, vilket är ungefär den mängd kalorier som behövs för att gå upp ett halvt kilo i veckan.

För mycket av det goda skadar ditt hjärta…

För mycket av sockret kan öka risken för hjärtsjukdomar. I själva verket förändrar sockret faktiskt muskelproteinet hos hjärtat såväl som pumpmekanismen.

Har kopplingar till alkoholberoende…

Ett sockerberoende kan vara genetiskt och är i samma gen som det ärftliga alkoholberoendet. Likaså kan en överkonsumtion av socker skada din lever – likt alkohol.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...