Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga sockerhalter – en del länder har redan utfört detta! Snart kanske det är dags för Sverige? Tills dess får ni avnjuta lite viktigt fakta om sockret i sin helhet.

Så dyrt var sockret under 1700-talet…

På 1700-talet kostade en tesked av socker motsvarande 45 kronor, mätt i svensk valuta och inflation.

Det kunde jag aldrig gissa…

Det kan låta osannolikt, men citron innehåller mer fruktsocker än vad jordgubbar gör!

Överkonsumeras världen över…

I genomsnitt världen över konsumerar människan 500 extra kalorier per dag bara från sockret, vilket är ungefär den mängd kalorier som behövs för att gå upp ett halvt kilo i veckan.

För mycket av det goda skadar ditt hjärta…

För mycket av sockret kan öka risken för hjärtsjukdomar. I själva verket förändrar sockret faktiskt muskelproteinet hos hjärtat såväl som pumpmekanismen.

Har kopplingar till alkoholberoende…

Ett sockerberoende kan vara genetiskt och är i samma gen som det ärftliga alkoholberoendet. Likaså kan en överkonsumtion av socker skada din lever – likt alkohol.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...