2
2 poäng

De huvudsakliga riskfaktorerna för depression inkluderar tidigare övergrepp (fysiska, sexuella, känslomässiga), vissa typer av läkemedel (läkemedel som behandlar högt blodtryck exempelvis), konflikt med familjemedlemmar eller vänner, dödsfall eller förlust, kroniska eller allvarliga sjukdomar och även en familjehistoria av depression. Givetvis betyder det inte att någon av dessa faktorer behöver leda till en depression, och det finns också en mängd andra faktorer som kan spela in. Det amerikanska antidepressiva läkemedlet Prozac är idag ett av världens mest sålda läkemedel, och fler lider av depression idag än någonsin tidigare. Här är ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till!

Negativa händelser behöver inte vara utgångspunkten…

Det är konstigt nog inte bara negativa händelser som kan leda till en depression. Även positiva händelser, såsom examen, giftermål eller ett nytt jobb kan leda till depressioner.

Missbrukare ofta deprimerade…

Cirka 30% av de som har ett missbruksproblem lider också av någon form av depressionsliknande symptom.

Kvinnor mer drabbade än män…

Kvinnor löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av en depression till skillnad från män. Att kvinnor är mer utsatta för att diagnostiseras med diagnosen beror delvis på östrogen, som kan förändra aktiviteten av neurotransmittorer, som bidrar till den psykiska diagnosen.

Cirka en fjärdedel drabbas någon gång i livet…

Någon gång under ens livstid kommer cirka 25% att drabbas av en depression – kortvarig eller långvarig.

Medelålders män en ökande grupp…

När män kommer till medelåldern kan de vänta sig en ökad risk för att bli deprimerade. Detta på grund av minskningen av testosteron i kroppen.

Stor skillnad på män och kvinnor…

Män och kvinnor upplever ofta depressioner annorlunda, och använder gärna också olika metoder för att hantera det. Exempelvis tenderar en kvinna mer att känna sig hopplös, medan män kan känna irritation. Kvinnor drar sig gärna till ett lyssnande öra, medan män kan bli socialt tillbakadragna, bli våldsamma eller börja med någon form av missbruk. Självklart är all form av depressioner individuell, och påståenden hör bara till en majoritetsgrupp.

Bentätheten kan drabbas…

Forskare har nyligen funnit att de som lider av depressioner är i riskzonen för låg bentäthet. Deprimerade kvinnor är särskilt utsatta för att utveckla osteoporos.

Hjärtat kopplat till utsattheten…

De som lider av depressioner är mer benägna att få en hjärtattack än den som inte är deprimerad. Människor som dessutom får hjärtattacker eller utövat hjärtkirurgi löper större risk för depression.

Få får faktiskt ordentlig hjälp…

Cirka 80% av de som lider av någon form av depression får ingen form av medicinsk eller annan professionell hjälp, enligt en undersökning.

Idag vet vi mer…

Under medeltiden trodde man att de som var psykiskt nedsatta var besatta av djävulen eller onda andar.

Immunförsvaret drabbas…

Deprimerade människor blir oftare förkylda än de som inte lider av någon form av depression. Detta på grund av ett svagare immunförsvar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win