4
3 delningar, 4 poäng

Zebror och hästar har ett ganska snarlikt utseende, men den kanske största skillnaden är att man rider på hästar, det gör man inte på zebror. Zebran är den enda grupp av vilda hästdjur som inte räknas som utrotningshotade, möjligen med undantag av arten grevyzebra. Här följer tio fakta du måste veta om zebror innan du hamnar på dödsbädden.

Zebrors ränder är lika unika som våra fingeravtryck…

Man vet inte riktigt till hundra procent varför zebror har de svarta ränderna som de har på kroppen. Den gissning som forskare verkar mest överens om är att det skulle handla om någon sort av kamouflage. Men mönstret är lika unikt från zebra till zebra som våra fingeravtryck.

Kommunicerar med öronen…

Zebrans öronrörelser visar vilket humör den är på. De använder i huvudsak kroppsspråk och öronrörelser för kommunikation. Öronen kan signalera vaksamhet eller vara en del av social interaktion. [källa]

Sover likadant som hästar…

Zebror sover normalt sett liggande på marken, precis som andra hästdjur. Att stå upp och sova är ovanligt och skulle vara fysiskt krävande för dem, även om det faktiskt sker då och då. Zebror tenderar att sova i korta perioder, oftast under natten, och de väljer vanligtvis en trygg plats i flocken där de kan vila.

Därför rör de sig i flock…

För att skydda sig från rovdjur rör de sig i stora flockar. Helst ser de till att vara beblandade med andra typer av djur också, som till exempel vildsvin. Detta för att stora grupper förvirrar lejon och andra djur som är färgblinda, och zebran känner sig tryggare med fler ögon och öron.

”Tigerhästarna”…

antikens rom blev zebror främst tränade för att dra vagnar på romerska cirkusar. Romarna kallade djuren för ”tigerhästar” på grund av deras unika ränder.

Ett smart djur…

Zebror ska inte underskattas och är ett väldigt intelligent djur. De är inte riktigt så snabba som hästar, men kan komma upp i hastigheter på upp till 65 km/h. För att undkomma lejon och andra för dem farliga djur springer de även ett oförutsett mönster och byter ständigt riktning.

Ser bättre än oss människor…

Zebror har ett otroligt bra seende. De ser, precis som vi, färger och deras vidvinkelsyn är dramatiskt mer utvecklad än hos oss människor.

Klarar väldigt långa sträckor…

Zebran är en växtätande art, men om mat eller vatten börjar att ta slut kan de söka efter ny föda på upp till över 50 mil.

Växer in i sina ränder…

När zebror föds har de redan sina karakteristiska svarta och vita ränder, men mönstret tenderar att vara mer suddigt och otydligt än hos vuxna individer. Med tiden blir ränderna tydligare och får den kontrasterande och distinkta looken som är karakteristisk för zebran. Det är som om de små zebrorna växer in i sina ränder allt eftersom de blir äldre!

Separeras från flocken…

En zebramamma håller sitt nyfödda föl borta från alla andra individer under ett par dagar. Men bara fram till fölet har lärt sig att känna igen sin egen mammas läten och utseende.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
3 delningar, 4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
8
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
10
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
6
win