Hästar och zebror har ett ganska snarlikt utseende, men den kanske största skillnaden är att man rider på hästar, det gör man inte på zebror. Zebran är den enda grupp av vilda hästdjur som inte räknas som utrotningshotade, möjligen med undantag av arten grevyzebra. Här följer tio fakta du måste veta om zebror innan du hamnar på dödsbädden.

Lika unikt som ett fingeravtryck…

Man vet inte riktigt till hundra procent varför zebror har de svarta ränderna som de har på kroppen. Den gissning som forskare verkar mest överens om är att det skulle handla om någon sort av kamouflage. Men mönstret är lika unikt från zebra till zebra som våra fingeravtryck.

Kommunicerar med öronen…

Zebrans öronrörelser visar vilket humör den är på.

Precis som hästar…

Likt hästar står Zebror upp när de sover, och helst bara när de är som allra tryggast i sin flock.

Därför rör de sig i flock…

För att skydda sig från rovdjur rör sig zebror i stora flockar. Helst ser de till att vara beblandade med andra typer av djur också, som till exempel vildsvin. Detta för att stora grupper förvirrar lejon och andra djur som är färgblinda, och zebran känner sig tryggare med fler ögon och öron.

Tigerhästarna…

I antikens rom blev zebror tränade för att dra vagnar på romerska cirkusar. Romarna kallade zebrorna för ”tigerhästar” på grund av deras ränder.