1
1 point

Den moderna stilen av sushi som vi har idag skapades av Hanaya Yohei (1799-1858) år 1820 och såldes mestadels i snabbmatsstånd. Det ansågs som snabbmat eftersom denna typ av sushi inte fermenterades och kunde ätas direkt med fingrarna eller pinnar. Det var populärt att äta offentligt, som mellanmål eller till en film på biograferna. Trenden av rå fisk har vuxit sig stor i västvärlden, mycket tack vare att vi har blivit mer hälsomedvetna. Här är tio fakta som du absolut bör känna till innan du smaskar i dig av den råa fisken med den japanska inspirationen.

Kunde betala skatt med sushi…

Under 700-talet var sushi så dyrt i Japan att det var helt okej att betala skatten med hjälp av sushi.

Kan göras på tillagad fisk också…

Sushi kan göras med antingen brunt eller vitt ris och  eller tillagad fisk. Rå skivad fisk kallas då istället för ”sashimi”.

Så gjorde man förr…

De antika kockarna använda nori, eller rostad tång, för att binda riset och fisken tillsammans.

Vett och etikett vid matbordet i Japan…

Det är av japansk tradition att äta sushi med händerna, alltså inte de annars givna ätpinnarna. Det är dock lämpligt att äta ”sashimi”, som är skivor av rå fisk, med pinnar. Det bör också ätas i en eller två tuggor. Ja, uppenbarligen är det mycket regler bara för att äta en liten bit rå fisk.

Ännu mer vett och etikett…

Sushiriset bör inte doppas i sojasås och det anses slarvigt tillagat om riset blir mättat och faller isär. Endast fiskdelen av rullen ska doppas. Dessutom anses det oartigt att ta bort fisken från riset för att doppa i såsen. En riktig sushikock har genomgått en lång utbildning för att sätta samman fisken och riset.

Tur att inte Gordon Ramsey bevakar mig när jag gör sushi…

Sushi handlar inte bara om smak. Det handlar även om att kunna balansera smaken. Fisken måste komplettera riset och vice versa. Om sushin saknar balans är det alltså inte en bra tillagad rätt. När sushin är balanserad kallas det för ”oishii” (som betyder ”läcker” på japanska).

USA föredrar det inhemskt odlat…

Det må vara japansk från början, men cirka 99,99% av allt sushiris i USA odlas även inhemskt i landet.

Har du koll på alla olika typer…?

Det finns sex olika typer av sushi: ChirashizushiInarizushiMakizushiNarezushiNigirizushi och Oshizushi. Du hade inga problem med att uttala dem, va?

Så tas fisken tillvara…

Vanlig, billig fisk som används för sushi – såsom sardiner, makrill och taggmakrill – fångas in i ett nät för att sedan omedelbart placeras i iskallt bad med saltvatten, som både dödar och kyler fisken.

Givetvis var stockholmarna först…

Sushi fick sitt största ordentliga genombrott i Sverige under 1990-talet, när människor blev mer hälsomedvetna. Den första sushin introducerades dock i vårat avlånga land redan 1979 på restaurang Seikoen i Stockholm.

Då ska det firas…!

Den 18 juni är det internationella sushidagen! Håll koll på datumet, för då har du äntligen en skälig anledning till att äta den goda maträtten utan att bli ifrågasatt!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win