2
2 poäng

Alla vill vi verka smarta, och här hjälper vi på 10fakta.se dig att memorera lite fakta om matematik för att överrumpla din polare!

Med matematik finns det så många möjligheter…

111 111 111 x 111 111 111 = 12 345 678 987 654 321 (när du ser det…)

Den här ekvationen passar mig…

Om du har en pizza och har radien Z och tjockleken A, räknar du lätt ut pizzans volym med följande ekvation: PIxZxZxA. Varför räknade vi aldrig pizza-ekvationer i skolan?!

Den torra matematik-humorn…

Visste du att den kortaste matematiska skämtet är: ”Nulla dies sine linea”? Det betyder ”Ingen dag utan en linje” på latin och användes av konstnären Apelles för att förklara sin hängivenhet att ständigt arbeta. På ett matematiskt möte tolkades detta som ”Ingen dag utan en differentialkvation”, vilket gav upphov till skämtet!

Tuggummi hjälper…

Enligt gjorda studier är de tuggummituggande studenterna bättre på matematik än de som inte tuggar tuggummi.

Var först med att räkna ut jordens omkrets…

För 2 200 år sedan beräknade Eratosthenes jordens omkrets med hjälp av matematik, utan att ens lämna Egypten. Han var anmärkningsvärt korrekt. Christopher Columbus studerade hans verk på senare år.

2 520 är den magiska siffran när det kommer till division…

2 520 är det minsta numret som kan divideras med alla nummer mellan 1-10.

Därför är en minut 60 sekunder…

De forntida babylonierna använde 60 som bas istället för 10. Det är därför vi idag har 60 sekunder som motsvarar en minut, och en cirkel består av 360 grader.

Utvecklingen under 100 år…

År 1900 kunde världens gemensamma matematiska kunskaper skrivas i totalt 80 böcker. Idag skulle det dock krävas över 100 000 böcker för att skriva ner alla våra kunskaper inom matematik.

Födelsedagsparadoxen…

Födelsedagsparadoxen säger att i en grupp om 23 personer är det 50% chans att minst två personer fyller år samma dag. Förvirrande, va?

Fascinerande…!

Underbarn finns det gott om. Den nu avlidne matematikern Paul Erdos var som en levande miniräknare. Om någon sade sin ålder till honom kunde han snabbt räkna ut hur många sekunder den personen hade levt i – när han bara var fyra år gammal.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win