Välj en sida

Att pizza härstammar från Italien vet vi nog alla idag. Att det också är den rätt som äts mest i Sverige på söndagar kan vi nog förstå efter allt lördagsfestande. Men visste du att man har ketchup på pizzor i Polen? Eller att pizza står för 10% av den totala matförsäljning på restauranger? Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om den platta och cirkelformade gudagåvan.

Ett urgammalt ord…

Ordet ”pizza” är över 1 000 år gammalt, det användes för första gången i en latinsk text skriven i södra Italien i år 997.

Där hade jag trivts…

År 1835 reste Alexandre Dumas, författare av ”De Tre Musketörerna”, till Neapel, där han konstaterade att den neapolitanska fattiga befolkningen endast åt vattenmelon under sommaren och pizza under vintern.

Fick spridning efter andra världskriget…

Pizza slog igenom på allvar först efter andra världskriget, främst då amerikanska soldater som varit och krigat i Europa fått smak för den italienska rätten. Därefter spred det sig som en löpeld världen över.

Min hund föredrar dock den traditionella…

Det är inte bara människor som är glada i pizzor. Det finns en specialgjord pizza bakad endast för hundar, som är gjord i huvudsak av mjöl, morötter, selleri och parmesanost.

Det finns även en pizza bakad endast för hundar, som är gjord i huvudsak av mjöl, morötter, parmesanost och selleri.

Ananas på pizza eller ej…?

Den populära ”Hawaii”-pizzan uppfanns redan år 1962 av Sam Panopoulos, född i Grekland som drev en pizzeria i Kanada.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...