Att pizza härstammar från Italien vet vi nog alla idag. Att det också är den rätt som äts mest i Sverige på söndagar kan vi nog förstå efter allt lördagsfestande. Men visste du att man har ketchup på pizzor i Polen? Eller att pizza står för 10% av den totala matförsäljning på restauranger? Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om den platta och cirkelformade gudagåvan.

Ett urgammalt ord…

Ordet ”pizza” är över 1 000 år gammalt, det användes för första gången i en latinsk text skriven i södra Italien i år 997.

Där hade jag trivts…

År 1835 reste Alexandre Dumas, författare av ”De Tre Musketörerna”, till Neapel, där han konstaterade att den neapolitanska fattiga befolkningen endast åt vattenmelon under sommaren och pizza under vintern.

Fick spridning efter andra världskriget…

Pizza slog igenom på allvar först efter andra världskriget, främst då amerikanska soldater som varit och krigat i Europa fått smak för den italienska rätten. Därefter spred det sig som en löpeld världen över.

Min hund föredrar dock den traditionella…

Det är inte bara människor som är glada i pizzor. Det finns en specialgjord pizza bakad endast för hundar, som är gjord i huvudsak av mjöl, morötter, selleri och parmesanost.

Ananas på pizza eller ej…?

Den populära ”Hawaii”-pizzan uppfanns redan år 1962 av Sam Panopoulos, född i Grekland som drev en pizzeria i Kanada.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...