2
2 poäng

Med hjälp av minnet har vi förmågan att lagra erfarenheter och göra det möjligt att känna igen och lära. Minnena blir en del av vår person och ger oss också en plats i tidsdimensionen. Med hjälp av minnet kan tänkandet ta itu med de problem som möter oss. En del har bättre minnen, andra sämre, en tredje del har likt mig – i princip inget alls. Här är tio fakta som kan vara bra att veta om just minnet! Förutsatt att du kommer ihåg vad du har läst efteråt…

Snacka om en enda stor röra…

År 1986 sökte en kvinna psykiatrisk hjälp och fann snart minnen av att tidigare ha varit i en satanisk sekt, där hon blev notoriskt våldtagen, blev tvingad till att äta barn och som en konsekvens av detta utvecklat 120 olika personligheter för att överleva. Minnena visade sig senare vara falska och terapeuten stämdes för att ha skapat falska minnen hos kvinnan.

Lyckades utplåna ett minne helt och hållet…

1963 lyckades den CIA-finansierade psykiatrikern Dr Ewen Cameron helt att utplåna en kvinnas minne med hjälp av elchocker och hallucinogener som varade i en 86-dagarsperiod.

Mozart hade ett eidetiskt minne…

Det fanns en låt skriven på 1630-talet som spelades upp endast i Sixtinska kapellet. Vatikanen höll sammansättningen av låten hemlig 150 år, fram till 14-åriga Mozart lyssnade på den två gånger, lade den på minnet, och producerade den första obehöriga kopian av låten. Snacka om att ha ett bra minne!

Den berömda sägnen om guldfiskar…

Ryktet om att en guldfisk har ett minne av bara några sekunder är inte sant. I själva verket kan de tränas på att reagera på ljussignaler och utföra tricks.

Allt som krävs är att du tror på dig själv…

Att faktiskt tro att du har ett bra minne kan vetenskapligt bevisat också förbättra ditt minne. Så tro på dig själv!

Minns ingenting…

Skådespelaren Richard Dreyfuss narkotikaproblemet var så allvarligt under 70- och 80-talet att han fortfarande inte har något minne från inspelningen av filmen Whose Life Is It Anyway (1981). Även Matthew Perry (som spelade Chandler) från TV-serien Vänner (1994-2004) har erkänt att han inte minns flera säsonger från serien på grund av missbruk.

Nu är det bevisat att amerikansk fotboll är skadligt…

NFL-legenden Herschel Walker (på bilden nedanför) har flera personligheter. Han minns inte att han har tagit emot Heisman Trophy-priset eftersom en annan av hans personligheter var medverkande vid den tidpunkten. För många smällar i huvudet?

Kanske lika bra det…

När du blir så berusad att du vaknar upp med minnesluckor har du i själva verket inte ”supit bort minnet”. I själva verket slutar hjärnan att dokumentera minnena när du är så pass berusad.

Inget för mig, garanterat…

Grand Master of Memory tilldelas personer som framgångsrikt kan genomföra tre minnesbedrifter: Memorera 1 000 slumpmässiga siffror under en timma, ordningen tio blandade kortlekar under en timma och ordningen på en blandad kortlek under två minuter. Skulle du fixa det?

Falska minnen placerades hos möss…

En neurolog implanterade framgångsrikt falska minnen hos möss för att bevisa hur otillförlitliga minnen faktiskt kan vara.

En del minns varenda detalj av sitt liv…

Hypertymesi är ett tillstånd som gör att människor minns varje detalj av sitt liv. Jag önskar verkligen att jag hade detta tillståndet under min skoltid.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win