Alla har vi varit där, en del i flera olika länder, andra bara här i Sverige. Hur som helst så skiljer sig alla länders sjukhus, och dess sjukvård, åt en hel del. Här är åtminstone tio fakta som inte skiljer sig från verkligheten, som du kan ha i åtanke nästa gång du sitter på akuten med en hjärnskakning eller annat mindre kul.

Peter Pans skapare gav bort royalties i välgörenhet…

Skaparen av Peter Pan gav dess rättigheter till ett barnsjukhus så att det alltid skulle samla royalties och på så vis finansiera sjukhuset.

Ger alkohol för att slippa stök…

En stor mängd sjukhus världen över förvarar öl och andra alkoholhaltiga drickor avsett för alkoholister. Detta för att en alkoholist med ett sug inte ska rota igenom skåp och ställa till med allmänt stök på sjukhuset. En del av sjukhusen har även ölburkar med receptetiketter på. Japp, det är som jag alltid har hävdat; öl är medicin!

Tack för det, ”Det”…

I en studie för att förbättra miljön för barnsjukhus, där 250 barn deltog, fick de uttrycka vad de tyckte om clowner. Inte en enda av barnen ansåg clowner roliga. Majoriteten tyckte att de var läskiga och obehagliga.

Fint gjort av Kanada…

För en dag under år 1940 blev en del av ett sjukhus i Ottawa, Kanada, ett internationellt territorium så att en nederländsk prinsessa kunde födas som en fullständig nederländsk medborgare (detta var ett krav för att få vara en holländsk prinsessa). Varje år skickar Nederländerna en bukett med tulpaner – än idag – för att visa Kanada sin tacksamhet.

Varför har vi inte detta i Sverige…?

Förr i tiden var det inte helt ovanligt att tyska sjukhus hade ett litet ölbryggeri på en avdelning. Patienterna brukade få ett glas öl innan läggdags för att ”sova bättre”.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...