1
1 poäng

Alla har vi varit där, en del i flera olika länder, andra bara här i Sverige. Hur som helst så skiljer sig alla länders sjukhus, och dess sjukvård, åt en hel del. Här är åtminstone tio fakta som inte skiljer sig från verkligheten, som du kan ha i åtanke nästa gång du sitter på akuten med en hjärnskakning eller något annat mindre kul.

Peter Pans skapare gav bort royalties i välgörenhet…

Skaparen av Peter Pan gav dess rättigheter till ett barnsjukhus så att det alltid skulle samla royalties och på så vis finansierade barnsjukhuset.

Ger alkohol för att slippa stök…

En stor mängd sjukhus världen över förvarar öl och andra alkoholhaltig dryck avsett för alkoholister. Detta för att en alkoholist med ett sug inte ska rota igenom skåp och ställa till med allmänt stök på sjukhuset. En del av sjukhusen har även ölburkar med receptetiketter på. Japp, det är som jag alltid har hävdat; öl är medicin!

Tack för det, ”Det”…

I en studie för att förbättra miljön för barnsjukhus, där 250 barn deltog, fick de uttrycka vad de tyckte om clowner. Inte en enda av barnen ansåg clowner roliga. Majoriteten tyckte istället att de var läskiga och obehagliga.

Fint gjort av Kanada…

För en dag under år 1940 blev en del av ett sjukhus i Ottawa, Kanada, ett internationellt territorium så att en nederländsk prinsessa kunde födas som en fullständig nederländsk medborgare (detta var ett krav för att få vara en nederländsk prinsessa). Varje år skickar Nederländerna en bukett med tulpaner än idag – för att visa Kanada sin tacksamhet.

Varför har vi inte detta i Sverige…?

Förr i tiden var det inte helt ovanligt att tyska sjukhus hade ett litet ölbryggeri på en avdelning. Patienterna brukade få ett glas öl innan läggdags för att ”sova bättre”.

Snacka om en på miljonen…

Under år 2009 blev en pensionerad polis vid namn Geraint Woolford inlagd på Abergale sjukhus i norra Wales och hamnade bredvid en annan pensionerad polis – som också hette Geraint Woolford. De två männen var inte släkt, hade aldrig träffats och var de enda två personerna i hela Storbritannien som hette Geraint Woolford.

De andra var nog för fina för det…

Jimmy Carter (på bilden nedanför) var den första amerikanska presidenten som faktiskt föddes på ett sjukhus. Alla andra tidigare amerikanska presidenter hade fötts i sina hem, vilket var vanligare förr.

Han blev en hon – på en sekund…

För några år sedan, år 2014 för att vara exakt, gick en 66-årig kinesisk man till sjukhuset på grund av magont, bara för att upptäcka att han hade varit en kvinna under hela sitt liv och att hans magont orsakades av en stor, godartad cysta på äggstockarna. Snacka om att få en smärre chock!

Alla borde uppenbarligen ha en brödskärare hemma…

Över 2 000 amerikanare måste årligen uppsöka läkarvård efter att ha skurit bröd. Fenomenet har till och med fått en benämning hos de amerikanska läkarna; ”Bagel-related injuries” (BRIs).

Eminem blev så pass misshandlad att han blev temporärt blind…

Som barn blev Marshall Mathers (Eminem) mobbad och misshandlad så allvarligt att han hamnade på sjukhus med en hjärnskakning och tillfällig blindhet vid ett tillfälle.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win