2
2 points

Idag finns det mer än 80 olika arter av valar. En blåval väger ända upp till 200 ton och den äter ungefär 4% av sin egen kroppsvikt – varje dag. Med tanke på att de bara äter krill så blir det väldigt mycket käk! Här presenterar vi tio fakta som du antagligen inte visste om valar sedan tidigare!

Nästan 3 miljoner valar på har dödats de senaste 100 åren…

Under 1900-talet så dödade människan totalt över 2,8 miljoner valar. Det har varit allt från troféjakt till nöjesjakt och för födans skull.

Så mycket vatten rymmer blåvalen…

Vattnet som får plats i en blåvals mun väger lika mycket som deras totala kroppsvikt. Likaså väger en blåvals tunga ungefär lika mycket som en fullvuxen elefant.

Parfym innehåller rester av valtarmar…

Ambra en råvara som finns i många exklusiva parfymer. Denna råvara kommer från kaskelotvalens tarmar och består huvudsakligen av bensoesyra, fetter och eteriska oljor. Ingen vet exakt hur ambra bildas.

Späckhuggare har dokumenterats äta älgar…

Det finns späckhuggare som har ätit upp simmande älgar som befunnit sig mellan olika öar på Kanadas nordvästra kust. En lagom stor och mättande måltid.

Kan bli solbrända…

Valar kan bli solbrända precis som vi människor. Därför gäller det att de inte är ovanför vattenytan under för långa perioder när solen bränner på som allra mest.

Kan inte andas under ytan…

Om en blåval befinner sig under vatten i mer än 30 minuter så drunknar den. En kaskelot klarar sig dock lite längre under ytan – ungefär 1 timme.

Blåvalen – världens största djur…

En blåvals hjärta kan bli lika stort som en mindre personbil. Och deras tungor kan, som tidigare nämn, väga lika mycket som en hel elefant! Snacka om stora organ!

Den vita knölvalen – ensam i sitt slag…

Människan har bara sett en enda helt vit knölval i hela världen. Forskare har döpt han till Migaloo. Man tror att den är född som en albinoval

Nordkapare visade upp sin bästa sida…

Nordkaparen (se bild nedan) är en starkt hotad val som lever på det norra halvklotet. År 2000 såg en grupp kanadensiska forskare tre nordkapare som hade en trekant!

6-7 elefanter stor…

Så vitt vi människor vet så finns det inte något större djur i hela världen än blåvalen. En fullvuxen blåval är större än en basketplan! För att ge perspektiv på det hela är den cirka 6-7 elefanter stor.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win