7
7 points

Visst är sjöstjärnor fina? Och inte nog med att de är fina, de är även långlivade då de kan bli upp emot 35 år gamla. Här är ytterligare tio fascinerande fakta och kuriosa som du bör känna till om sjöstjärnorna i våra hav.

Sjöstjärnor saknar hjärnor helt och hållet…

Sjöstjärnor har inga hjärnor. Speciella celler på deras hud samlar istället information om deras omgivning runt sig.

Har hittats med 40 armar…

Det är sällsynt, men sjöstjärnor med över 40 armar har hittats (se bild nedanför). Med tanke på att de i normala fall oftast har fem armar anses 40 vara väldigt exceptionellt!

De är inte bara hjärnlösa…

Det är inte bara hjärnan som saknas, utan även blod. Istället har de ett liknande blodomlopp med filtrerat havsvatten.

Kan genereras utifrån endast en enda arm…

Sjöstjärnor kan, likt grodor, låta armen växa ut igen om den har blivit förlorad. Men till skillnad från andra djur kan också en avskuren arm växa ut till en fullt fungerande sjöstjärna också.

Visst låter det underbart…?

De fångar sitt byte med hjälp av små sugproppar som finns över hela kroppen. När de sedan ska äta sitt byte åker magen ut från kroppen. När de ätit färdigt åker magsäcken åter igen in i kroppen och livet leker vidare för den lilla sjöstjärnan.

Har något som liknar ett öga…

Det må hända att sjöstjärnor saknar en hjärna, men de har åtminstone ögon. En rödliknande prick kan ses på varje arm, som fungerar som ett öga. Trots att de inte ser detaljer, eller bra alls för den delen, kan de uppfatta olika typer av ljus med hjälp av sina så kallade ögon.

Tusentals olika arter…

Det finns över 2 000 olika typer av sjöstjärnor där alla tillhör domänen Eukaryota, som i sin tur tillhör stammen Echinodermata.

Är av naturen kannibaler…

De flesta av oss ser sjöstjärnor som en form av havsdekoration, men i själva verket är de mer som tagna ur en skräckfilm. Sjöstjärnor är nämligen kannibaler och är inte blyga alls för att äta upp sin kära vän.

Kan välja kön…

En sjöstjärna kan byta kön likt många fiskar. Men skillnaden är att sjöstjärnor också kan byta tillbaka vid ett senare tillfälle, och sen tillbaka igen. Ja, hur många gånger som helst i princip.

Producerar skrämmande mycket…!

En sjöstjärna av det kvinnliga könet kan producera upp till en miljon ägg åt gången. En miljon!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

7
7 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
5
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
6
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
4
win