3
3 points

Många fiskarter är utrotningshotade, och precis som många andra djur är det oftast tack vare människan i form av föroreningar och allt fiskande. Vi människor har i alla tider gärna satt tänderna i de simmande små varelserna, men fiskar är mer intressanta än vad vi ens kan föreställa oss. Här kommer därför tio fakta som du bör veta om våra kära fiskar.

Kosmetika kan innehålla spår av fisk…

De flesta märken av läppstift innehåller fiskskal. Det kan vara bra att veta nästa gång du kletar in läpparna med någon fin färg.

Fiskar hostar, likt oss människor…

Många fiskarter kan känna smak utan att ens öppna munnen. Majoriteten av fiskarter hostar även, precis som vi människor.

Så borde alla kommunicera…!

Vissa fiskar, som exempelvis clownfisken, är hermafroditer och kan ändra kön efter behov. Det möjliggör flexibilitet vid reproduktion och ökar chansen till överlevnad.

Blåsfisk kan döda upp till 30 människor…

Blåsfisken (på bilden nedan) är ett av det marina livets giftigaste fisk. Den kan innehålla tillräckligt mycket gift för att döda totalt 30 människor. Giftet i blåsfisken är cirka 1 200 gånger starkare än cyanid. Bråka inte med den fisken, med andra ord.

Vissa fiskarters fascinerande livscyklar…

En del fiskar, som lax och ål, kan genomgå långa migrerande resor över tusentals kilometer. Vissa laxarter föds i sötvatten, vandrar till havet och återvänder sedan till sitt ursprungliga sötvatten för att leka och dö. Denna fantastiska förmåga att navigera och anpassa sig till olika miljöer är en fascinerande aspekt av fiskars livscyklar.

Visst kan vissa typer av fiskar kommunicera med hjälp av ljud…

Många fiskar har förmågan att producera ljud. Vissa gör det genom att gnida sina tänder eller fenor mot varandra, medan andra använder specialiserade organ för att skapa ljud. Dessa ljud kan ha olika syften, inklusive kommunikation, navigering och att locka en partner under parningsritualer. Fiskars ljudproduktion är en fascinerande aspekt av deras beteende och anpassning till livet under vatten.

Första fisken som opererades…

En 10-årig guldfisk genomgick år 2014 en 45 minuter lång operation för att avlägsna en tumör. Ägaren måste verkligen ha älskat sin fisk. Oavsett vad så blev operationen lyckad och fisken kunde leva vidare.

Ovanlig parningsritual…

När marulkfiskar parar sig smälter deras kroppar samman och blir till en och samma fisk – för evigt.

Robotfisk blev ledare…

Ett experiment på New York University för att se hur en robotfisk (bild nedanför) accepterades i ett fiskstim fick studenterna att minst sagt tappa hakan. Robotfisken blev inte bara accepterad av de andra fiskarna, utan blev också deras ledare.

Fanns långt innan dinosaurierna…

Fiskfossiler som har hittats tyder på att vi haft det marina djuret på vår jord i över 530 miljoner år. Det vill säga avsevärt tidigare än dinosaurierna först satte sin fot på planeten.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win