Många fiskarter är utrotningshotade, och precis som många andra djur är det oftast tack vare människan i form av föroreningar och allt fiskande. Vi människor har i alla tider gärna satt tänderna i de simmande små varelserna, men fiskar är mer intressanta än vad vi ens kan föreställa oss. Här kommer därför tio fakta som du bör veta om dina akvariefiskar.

Kosmetika innehåller spår av fisk…

De flesta märken av läppstift innehåller fiskskal. Kan vara bra att veta nästa gång du kletar in läpparna med någon fin färg.

Kan hosta, likt oss…

Många fiskarter kan känna smak utan att ens öppna munnen. Majoriteten av fiskarter hostar även, precis som vi människor.

Så borde alla kommunicera…!

Sillar kommunicerar med varandra med hjälp av fjärtar. Uppfriskande.

Kan döda 30 människor…

Blåsfisken (på bilden nedan) är ett av det marina livets giftigaste fisk. Den kan innehålla tillräckligt mycket gift för att döda totalt 30 människor. Giftet i blåsfisken är cirka 1 200 gånger starkare än cyanid. Bråka inte med den fisken, med andra ord.

Guldfisken får sin färg av solen…

Om du håller en guldfisk i ett mörkt rum kommer den så småningom att tappa färgen. Kanske inget du bör experimentera med dock.

10 hundraser med den starkaste bitkraften

10 hundraser med den starkaste bitkraften

Att bli biten av en hund är aldrig roligt för någon - varken för ägaren eller den som blir utsatt. Och att vissa hundraser biter hårdare än andra är inte direkt någon nyhet. Men hur hårt biter egentligen de tio hundraserna med den starkaste bitkraften? Vi har nedanför...

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...