Välj en sida

Många fiskarter är utrotningshotade, och precis som många andra djur är det oftast tack vare människan i form av föroreningar och allt fiskande. Vi människor har i alla tider gärna satt tänderna i de simmande små varelserna, men fiskar är mer intressanta än vad vi ens kan föreställa oss. Här kommer därför tio fakta som du bör veta om dina akvariefiskar.

Kosmetika innehåller spår av fisk…

De flesta märken av läppstift innehåller fiskskal. Kan vara bra att veta nästa gång du kletar in läpparna med någon fin färg.

Kan hosta, likt oss…

Många fiskarter kan känna smak utan att ens öppna munnen. Majoriteten av fiskarter hostar även, precis som vi människor.

Så borde alla kommunicera…!

Sillar kommunicerar med varandra med hjälp av fjärtar. Uppfriskande.

Kan döda 30 människor…

Blåsfisken (på bilden nedan) är ett av det marina livets giftigaste fisk. Den kan innehålla tillräckligt mycket gift för att döda totalt 30 människor. Giftet i blåsfisken är cirka 1 200 gånger starkare än cyanid. Bråka inte med den fisken, med andra ord.

Guldfisken får sin färg av solen…

Om du håller en guldfisk i ett mörkt rum kommer den så småningom att tappa färgen. Kanske inget du bör experimentera med dock.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....